04 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 04 octombrie 2019

Cârnații de Pleșcoi, marcă înregistrată în UE

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 3604 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Cel mai cunoscut produs culinar al județului Buzău capătă recunoaștere europeană, dar și protecție pe piața comună europeană. Cârnații de Pleșcoi au fost înscriși, oficial, în registrul Indicaţiilor Geografice Protejate,  a anunțat Comisia Europeană, într-un comunicat dat publicității vineri.

Cârnaţii de Pleşcoi devin, astfel, al şaselea produs românesc protejat de UE, alături de scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni.


Demersurile de protejare au fost derulate în comun de mai mulți producători locali constituiți în Asociația pentru Promovarea Cârnaților de Pleșcoi. Din această structură fac parte S.C. Comsoradi S.R.L – procesator Cârnați de Pleșcoi si membru fondator, S.C. Tri 94 Prodcom S.R.L.– procesator Cârnați de Pleșcoi, S.C. Valmar 05 S.R.L. – procesator Cârnați de Pleșcoi, S.C. Produse Tradiționale Gabioti din Pleșcoi S.R.L. – procesator Cârnați de Pleșcoi, S.C. Soradi Danalex S.R.L. – comerciant Cârnați de Pleșcoi si S.C. Danalex Com 97 S.R.L. – comerciant Cârnați de Pleșcoi. Asociația a realizat și depus la Ministerul Agriculturii documentația necesară protejării europene a acestui produs.

”Asociația pe care am înființat-o în anul 2009 s-a ocupat de toate demersurile pentru protejarea acestui produs. Am urmărit promovarea Cârnaților de Pleșcoi, dar și combaterea concurenței neloiale venite din partea producătorilor care nu respectă tradiția acestui produs.Am făcut demersuri pentru protejarea denumirii ”Cârnați de Pleșcoi”și respectării apartenenței acestui produs la aria geografică delimitată de localitățile Berca-Săpoca-Cernătești-Mărăcineni-Buzău.” ne-a declarat Gheorghe Niță, președinte al Asociației pentru Promovarae Cârnaților de Pleșcoi. Demersurile pentru obținerea indicației geografice protejate au început în 2010 când a fost depusă documentația inițială. Ultimele modificări ale caietului de sarcini propus Comisiei Europene au fost făcute în 2016, iar de atunci s-au parcurs toate etapele necesare recunoașterii europene.


Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU