03 [FEB 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 03 februarie 2017

Care va fi soarta R.A.M.

Elena Petre alte articole de Elena Petre
3 voturi 1281 vizualizari 1 comentariu redactie@focustv.ro

Soarta regiei de termoficare din Buzău care deservește peste 14 mii de apartamente, dar și majoritatea instituțiilor publice din oraș, a fost dezbătută joi de consilierii locali. Prilejul a fost oferit de o ședință de îndată în cadrul căreia consilierii aveau de stabilit un plafon provizoriu al cheltuielilor RAM până la aprobarea bugetului.

Zeci de minute, conducerea regiei a fost chestionată în legătură cu modul în care poate deveni rentabil sistemul de încălzire, fără să mai fie nevoie de ajutoare financiare atât de mari de la buget. Timp de 35 de minute consilierii locali, primarul Constantin Toma dar și directorul R.A.M., Constantin Tacea, au încercat să găsească răspunsuri la întrebările legate de viitorul sistemului centralizat de încălzire și modul în carea cesta poate fi rentabilziat. Deși până acum nu a fost pusă pe hîrtie nicio strategie, scenariile pornesc de la eșecul unor negocieri pentru reducerea costurilor cu încălzirea, la nivelul municipiului Buzău. 

Cum s-a privatizat CET-ul

Totodată, edilul-șef a acuzat că privatizarea CET-ului s-a făcut cu banii buzoienilor în favoarea unui operator privat care acum culege beneficiile. ”Aceasă investiţie, marea investiţie public-privată s-a făcut cu bilete avalizate, aprobate de domnul primar Boşcodeală, 14,5 milioane de euro. S-a obţinut creditul, s-a făcut cea mai frumoasă investiţie din România. Şi-am zis aşa: i-am chemat pe cei de la Bucureşti, acţionarii de la Bucureşti şi de la Buzău şi le-am zis-voi reduceţi cu o treime, 33%Ecogenul, 33% reduceţi voi, 33% vine şi Primăria Buzău”, a declarat primarul Constantin Toma. 

Exemplul “Vaslui”

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a spus clar că primăria va reduce substanţial valoarea subvenţiei pe care o acordă R.A.M. începînd din primăvară, ceea ce se va traduce prin creşterea preţului gigacaloriei plătit de populaţie. Pe de altă parte, deşi municipalitatea nu are încă o strategie pentru R.A.M. urmăreşte obţinerea unui sistem de încălzire rentabil. Iar edilul-şef are şi un model. Primarul Constantin Toma dă exemplul Vasluiului, unde în trei ani de zile sistemul de termoficare al oraşului a suferit schimbări majore: “Subvenţia se va da, dar nu în veselia în care a fost pînă acum, pentru că această jucărie care se numeşte R.A.M. Buzău nu poate fi oprită dintr-o dată. Cineva îmi spunea pe domnuleprimar: opreşte-o că e o gaură neagră. Nu se poate opri dintr-odată, este imposibil. La Vaslui a durat 3 ani. A mărit încet-încet participarea oamenilor, astfel încît, lăsîndu-le şi să se dezlege de la reţelele publice, centrale; şi spune domnul Vasile Pavel, primarul de la Vaslui că dacă nu făcea acest lucru, Vasluiul înceta să mai existe din punct de vedere al Primăriei, intra în faliment. Am văzut un Vaslui modern, cred că cel mai mult gazon, super întreţinut, flori, jocuri de apă, monumente istorice refăcute.”Etichete: soarta
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

buzoian
05 februarie 2017
dle primar reducetii subventia si crescind gicacaloria o sa se debranseze caci cei care sunt pe sistem centealizat isi tin geamurile deschise ca e f cald sau daca nu obligati sa si monteze repartitoare poate asa vor face economie caci cei care si au montat centrale au facut eforturi financiare sa faceti un studiu sa vedeti caci cei care au ramas la sist centralizat au restante la intrtinere pentru ca daca ar avea centrale proprii si nu ar plati o luna ii taie gazul asa ar trebuii procedati si RAM ce pina recupereazabanii de la ei dureaza procese etc


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU