18 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 18 mai 2018

Cand va fi functional noul RMN din Spitalul Judetean

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
2 voturi 3583 vizualizari 0 comentarii

Sursă imagine: alba24.ro

Timp de mai bine de două luni buzoienii care au avut nevoie de investigații medicale cu un aparat RMN au fost nevoiți să meargă la spitale din alte județe. Din luna iunie însă, un astfel de aparat va deveni funcțional în Spitalul Județean Buzău. Deja se lucrează la montarea acestuia, aparatul de rezonanță magnetică nucleară fiind promis Buzăului de Ministerul Sănătății la începutul anului. Toate avizele necesare vor fi luate odată cu montarea aparatului, iar, între timp, personalul medical care va lucra cu aparatul, va fi instruit. Managerul Spitalului Județean Buzău Claudiu Damian declară în legătură cu acest subiect:
„Din cauza faptului că acest aparat RMN nu a intrat în contractarea cu Casa, nu putem până la începutul lui Iulie, să facem analize pe acest aparat, pe trimiteri medicale. După ce vom intra din iulie cu un contract cu Casa, se vor face aceste teste RMN. În Iunie ne vom folosi de acest aparat pentru pacienții internați în spital și în cazul în care vor fi trimiteri de urgență din altă parte, vom putea să facem contra cost, la un tarif pe care Casa îl decontează. Știu că la sfârșitul anului 2017 era undeva la 450 de lei.”
Ulterior, în funcție de numărul pacienților, se vor face liste cu programări astfel încât toți buzoienii care au nevoie de investigații cu aparatul de rezonanță magnetică nucleară să poată realize aceste  analize.
„Din șase medici, patru medici au competențe pentru a lucra pe acest RMN, acest RMN nu va fi pentru urgențe, doar computerul tomograf și se va lucra în două ture, în așa fel încât să acoperim atât pacienții din Spitalul Județean, cât și cei care vor avea trimiteri pentru respectivul aparat. Urmărind istoricul firmei care a fost în Spitalul Județean, programările ajungeau până în șase luni, din cauza fluxului foarte mare de pacienți. La momentul în care s-a închis RMN-ul, știu că rămăseseră cam în jur de 1000 de pacienți care nu au mai putut să facă RMN. Deci și noi vom merge pe același principiu pentru că decontările cu Casa vor fi în număr limitat, în interval de șapte ore și în funcție de asta vom face și noi acele programări. Prioritate sunt pacienții din spital, după care cei cu trimiteri în ordinea programărilor.”, a adăugat managerul Spitalului Județean Buzău Claudiu Damian.
Începând cu 31 martie, aparatul  de rezonanță magnetică nucelară care aparținea unei firme private și-a mutat activitatea în alt județ. Medicii buzoieni spun că, din fericire, urgențele au ocolit județul în ultimele luni astfel că nu s-a resimțit prea tare lipsa RMN-ului. 
„În această perioadă de două luni când nu am avut RMN, nu am întâmpinat dificultăți mari în diagnostic deoarece RMN-ul în general este pentru diagnosticul afecțiunilor cronice, afecțiunile acute gen accident vascular celebral,  trombembolism pulmonar, traumatisme craniene, traumatisme de coloană, care se prezintă în UPU, sunt diagnosticate cu ajutorul computerului tomograf, pe care noi îl avem. Într-adevăr, am avut pacienți pe care i-am temporizat, marea majoritate. Și doi pacienți au avut nevoie de investigații RMN, pentru coloană și pentru genunchi, afecțiuni cronice și care au dorit să fie diagnosticați mai repede și au fost direcționați către București.”, a declarat directorul medical al Spitalului Județean Buzău, medicul Dragoș Porumb.
În afara RMN-ului, la Buzău va funcționa și un sistem de arhivare a imaginilor medicale, care vor putea fi inclusiv transmise altor spitale, în vederea unei a doua opinii medicale. Etichete: functional |  Judetean |  Spitalul
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU