18 [IUL 13] ACTUALITATE Buzau
Joi, 18 iulie 2013

Cancerul de col uterin, o ameninţare

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1010 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Cancerul de col uterin, o ameninţare pentru buzoience, ca de altfel pentru românce, în general. Situaţia este cauzată, în principal, de lipsa unor controale regulate. Dar, acum când în premieră se desfăşoară un program prin care femeile sunt trimise să facă investigaţii gratuite, rezultatele analizelor confirmă riscurile. În doar o lună şi jumătate, zeci de buzoience au fost descoperite cu rsic de cancer de col uterin. Pentru ele, vor urma investigaţii amănunţite pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. 

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că România este ţara europeanp cu cel mai mare risc de cancer de col uterin. La noi, riscul este accentuat de lipsa de preocupare şi de posibilităţi materiale ale femeilor pentru a merge la controale regulate. 

În ceasul al doisprezecelea, statul a lansat un program de depistare precoce a maladiei. La Buzău, programul de screening a început cu o întârziere de nouă luni. Chiar şi aşa, rezultatele lui nu întârzie să apară în ultima lună şi jumătate. 

Concluziile investigaţiilor de până acum arată că din 370 de femei care au trecut pe la medic şi pe la laboratoare specializate, peste 40 au primit vestea că sunt expuse riscului de cancer de col uterin.

Partea bună este că riscurile, descoperite la timp pot însemna şanse de sută la sută de a evita declanşarea cancerului. Şi asta se traduce în vieţi salvate. 

Pentru anul acesta, finanţarea obţinută la nivelul judeţului va acoperi costurile cu investigaţiile pentru depistarea cancerului de col uterin pentru un număr de aproximativ o mie de femei. 


Etichete: Col uterin |  Spital |  Cancer
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU