18h 57' ACTUALITATE Buzau
Duminică, 26 mai 2019

UPDATE: Buzoienii votează pentru EUROPARLAMENTARE. AICI: Alegerile, minut cu minut

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1896 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro
UPDATE [18:57] 26 MAI 2019 › Referendumul a trecut, parţial, şi la Buzău deoarece unul dintre criteriile pentru validare şi anume prezenţa a fost atins, la ora 18, procentul de 30 la sută a fost depăşit. Mai precis, la ora 18 s-a înregistrat un procent de 30,75%.

UPDATE [15:06] 26 MAI 2019 ›
Prezenţă bună a votanţilor buzoieni la urne. De pildă, la 12, 59.473 de buzoieni au votat pentru Parlamentul European dintr-un total de 384.449 înscrişi pe Listele electorale permanente, adică un procent de 15,46%. Pentru Referendum votaseră, la aceeaşi oră, 44.345 buzoieni, dintre care 5.291 înscrişi pe listele suplimentare şi opt solicitanţi ai urnei mobile, ceea ce reprezintă un procent de 11,53%
La nivel naţional, după cinci ore de la deschiderea secţiilor de votare, prezenţa la vot era de 15,06% la scrutinul pentru alegerile europarlamentare şi 12,16% la referendum.UPDATE [10:19] 26 MAI 2019 › Prezenţa la urne la ora 10 în judeţul Buzău a fost de 7,37% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente la Europrlamentare şi 5,46% pentru Referendum. Biroul Electoral Judeţean a transmis că în aceste prime ore ale scrutinului procesul electoral s-a desfăşurat normal, iar urnele s-au deschis la ora 7 la toate secţiile de votare din judeţ după cum a precizat Focus FM Regional. De asemenea, oficialii BEJ Buzău precizează că la Biroul Electoral Judeţean nu s-au înregistrat contestaţii şi nu s-au raporat incidente în teritoriu.


Secțiile de votare s-au deschis în toată ţara începînd cu ora 7. În judeţul Buzău sunt 426 secţii de votare la care sînt aşteptaţi să se prezinte 385.000 cetăţeni cu drept de vot la scrutinul pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi la referendumul pe justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. La nivelul întregii ţări, sînt peste 18 milioane români cu drept de vot, care au ocazia să voteze. 19.000.000 de alegători sunt aşteptaţi la vot, procesul electoral urmând să se desfăşoare până la ora 21,00. Pentru cele două scrutine au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii potrivit evz.ro, care citeaza surse oficiale.

Duminică votează majoritatea ţărilor membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia. Parlamentul European va publica primele estimări naţionale începând cu ora 18:00 (19:00 ora României), iar prima estimare a componenţei noului Parlament după ora 20:15 (21:15 ora României), în funcţie de informaţiile naţionale disponibile.

Primele estimări care vor include şi rezultate oficiale provizorii la nivel european sunt aşteptate în jurul orei 21:15 GMT (0:15 ora României), urmând să fie actualizate pe măsură ce rezultatele vor fi transmise de autorităţile naţionale.

La alegerile europarlamentare, românii votează pentru a trimite 32 de eurodeputați în Parlamentul European (n.r. 33 după ce Marea Britanie va ieși din UE). Urnele de vot vor fi deschise în intervalul 7.00-21:00, deci românii au la dispoziție 14 ore pentre a decide pe cine vor trimite la Bruxellex. Cu toate că la ora 21 procesul de votare se încheie, dacă în sala în care sunt urnele de vot mai sunt persoane care stăteau la rând pentru a vota, acestea își pot exercita dreptul
Peste 450 de candidaţi, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau independenţi, îşi dispută cele 33 de mandate de europarlamentari la alegerile de duminică.

La alegerile europarlamentare s-au înscris 13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi.
Au depus liste de candidaţi PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale - BUN.
În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea. Liste complete de candidaţi - 43 - au depus PSD, PNL, UDMR, PMP, UNPR, Partidul Social Democrat Independent. ALDE a înscris în cursa pentru PE 42 de candidaţi, Alianţa 2020 USR PLUS - 40, PRO România - 33, Partidul România Unită - 30, Partidul Socialist Român - 28, Partidul PRODEMO - 26, Blocul Unităţii Naţionale (BUN) - 12.
  
Cine, unde si cum poate vota  

La alegerile europarlamentare votează toți cetățenii români care au împlinit vârsta majoratului (n.r. 18 ani) ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii pot vota la secțiile de votare la care sunt arondați pe listele electorale permanente (școli, licee, grădinițe). Cei care se află în altă localitate decât în cea în care au domiciliu pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși pe listele suplimentare. Pe de altă parte, alegătorii care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota decât la secția de votare în care sunt înscriși.  Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să se prezinte cu un act de identitate: buletinul sau cartea de identitate, care poate fi și provizorie, pașaportul sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor de la școlile militare. Cu ajutorul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), se verifică în prealabil dacă respectivul alegător a mai votat, dacă are drept de vot sau dacă poate vota la acea secție de votare. În paralel cu europarlamentarele se va desfășura și referendumul pentru justiție convocat de către președintele Iohannis.

Întrebările lui Iohannis

Dat fiind faptul că în aceeași zi românii vor alege și eurodeputații, alegătorii vor putea decide dacă votează doar pentru Parlamentul European, doar pentru referendum sau pentru ambele tipuri de scrutin.

Pentru referendum, alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Etichete: Alegerle |  BUZOIENII |  EUROPARLAMENTARE |  minut |  minut |  pentru |  voteaza
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU