17 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 17 iulie 2019

Buzoianul care are de trei ori mai multe medalii decât anii de viață VIDEO

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 3047 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Are de trei ori mai multe medalii decât anii de viață. La cei 16 ani ai săi, Eugen Piron, elev al Colegiului Hașdeu din Buzău, a adunat 44 de medalii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale de fizică, biologie și chimie. Toate sunt la fel de importante și fiecare e o dovadă a bagajului de cunoștințe cu care tânărul a dus numele României pe toate continentele, însă ultima obținută îl face parcă mai mândru de munca sa. Buzoianul s-a întors  în urmă cu două zile din Serbia, de la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară, unde a fost medaliat cu argint la chimie. Pentru Eugen abia acum începe vacanța. El se pregătește să meargă la Electic Castle și apoi pe litoralul românesc.

Eugen Piron este unul dintre elevii de 10 ai Buzăului. A uimit pe toată lumea când a terminat clasa a VIII-a cu media maximă, obținând același rezultat și la evaluarea națională. Elevul de excepție al Școlii George Emil Palade din municipiul Buzău a devenit hașdeianul ce a dus numele României pe toate continentele după ce doi ani la rând a reușit să urce pe podiumul mai multor olimpiade internaționale.
Încă din clasele de gimnaziu a îndrăgit biologia, fizica și chimia. A învățat la toate în mod egal și a fost medaliat la fiecare în parte. În total a adunat 44 de medalii. Toate sunt la fel de importante și fiecare reprezintă o dovadă a muncii și a cunoștințelor acumulate în anii de studiu, însă ultima obținută, în Serbia, la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară îl face parcă mai mândru de efortul său.
”Am obținut medalia de argint. E drăguț să fii olimpic la chimie, e extenuant, dar îmi place asta. E o pasiune de-a mea. Nu cronometrez cât învăț, îmi fac treaba pe care pot să o fac, îmi planific anumite obiective și fac tot posibilul să le îndeplinesc”, spune adolescentul. Peformanța buzoianului a fost mediatizată și pe postul local de televiziune, chiar în timpul probei practice a concursului de la chimie, probă după care a obținut medalia de argint. De la minutul 00.15, buzoianul apare în halat alb, în laborator, chiar înaintea probei.
După olimpiada desfășurată recent, Eugen Piron a ajuns acasă, zilele trecute , iar acum se pregătește de vacanță. Ca orice licean de vârsta lui, e pasionat de muzică, așa că de astăzi va fi din nou pe drum , de data aceasta spre Electric Castle.
Tănârul de 16 ani povestește că o zi din viața lui arată ca ziua oricărui băiat de vârsta lui. Totuși, Eugen are uneori senzația că ar trăi două vieți paralele: una dedicată chimiei, și alta prietenilor și familiei. Găsește însă modalități plăcute să le îmbine astfel încât să nu neglijeze nicio componentă a vieții lui.
”Depinde de zi, de starea de spirit pe care o am.  Sunt zile când nu am chef să fac nimic, poate săptămâni, dar și zile când mă preocupă intens studiul.  De obicei în  timpul școlii mă plimb prin Crâng, pe bulevard, învăț, depinde.  Uneori am impresia că am o viață dublă. Pe de-o parte, prietenii și obiceiurile de la olimpiade, pe de altă parte am viața din Buzău, care e diferită de restul”, spune Eugen.
Eugen Piron nu are încă idee cum va arăta viitorul pentru el, mai lasă loc și imprevizibilului. Deocamdată știe doar că, după terminarea liceului ar vrea să studieze medicina, așa cum a făcut și sora lui, cea care i-a servit drept model și exemplu și până acum.


Etichete: chimie |  Hasdeu |  olimpic |  Eugen Piron
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU