11 [MAR 17] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 11 martie 2017

Buzăul, un judeţ sărac cu mulţi angajaţi la stat

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
2 voturi 1362 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Numărul angajaţilor în sistemul bugetar a crescut în ultimii ani, la nivel naţional, iar judeţul Buzău nu face excepţie, ponderea bugetarilor fiind chiar peste media naţională.

Potrivit unei analize a site-ului cursdeguvernare.ro există zone întregi în economie în care statul e angajatorul fără de care nu se mișcă nimic, în dauna angajatorului privat. Astfel, între 2008 și 2015, raportul dintre numărul de salariați din economia privată și cel al bugetarilor a evoluat de la 3,45 pînă la aproape 4. Potrivit datelor publicate de sursa citată, în anul 2015, în judeţul Buzău, numărul salariaţilor din mediul privat era de 62 211, în timp ce numărul bugetarilor era de 16 945, raportul dintre cele două categorii de salariaţii fiind de 3,67. Diferenţe mari se înregistrează în ţară, de la o zonă la alta. La Vaslui, de exemplu,  la nivelul anului 2015 existau mai puțin de doi angajați în mediul privat pentru fiecare salariat din sistemul de stat. La celălalt pol se află Ilfov, un județ cu evoluție spectaculoasă și atipică în mai multe domenii-aici, în 2015 lucrau în mediul privat aproape 10 persoane, la fiecare bugetar. Concret, în 2015, în România existau 951.913 bugetari și 3.783.902 angajați în mediul privat, potrivit datelor INS. Aceasta înseamnă o medie de aproape patru salariați în economia reală, corespunzători fiecărui bugetar. Totalul bugetarilor nu cuprinde salariații din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SIE, STS, care înseamnă un plus de aproximativ 200.000 persoane. De asemenea, nu sînt cuprinși nici angajații din companiile de stat, ei nefiind plătiți de la buget și nici companii private.

Oraşele mici, dependente de slujbele la stat


Întrucît INS nu a publicat deocamdată situația din sistemul de stat pentru 2016, analiza este efectuată pe datele din 2015.Realizatorii analizei de la cursdeguvernare.ro fac şi cîteva observații:
Cele mai sărace județe au mai puțin de 3 angajați în economia privată la un angajat bugetar : Botoșani (raport 2,17), Iași (2,37) , Teleorman (2,63), Olt (2,75), Dolj (2,77). Județele din Regiunea Vest au cele mai bune astfel de rapoarte : Timiș, Arad, Sibiu, Brașov-cu un raport de peste 5.
Lucru de mirare pentru Cluj – cu un raport de doar 4,04, într-un județ în care pare că investițiile private ar trebui să duduie. O altă observație ține de faptul că majoritatea angajaților în sectorul privat este comasată în reședințele de județ: micile orașe – chiar dacă au infrastructură urbană – sînt dependente de joburile oferite de sectorul public. Din date se observă că nu forța de muncă este principala problemă a României, ci infrastructura. Dovadă, comparația între vestul (zona cea mai accesibilă ca infrastructură de transport) și nord-estul țării (zona de unde se ajunge cel mai greu în Europa, utilizînd transportul rutier sau pe cale ferată).
Cea mai ilustrativă comparație este cea dintre județele Arad și Iași. 

Primul, este un județ mediu ca populație, dar situat la granița de vest – aici se află vama Nădlac, principalul punct de ieșire spre Occident. 

Județul Iași are vama Ungheni, punct de ieșire din Europa, spre Republica Moldova. Arad are 426.459 de locuitori, spre deosebire de Iași, cel mai mare județ al țării – 786.596 de persoane. Cu toate acestea, în cel mai populat județ din regiunea Moldova existau în 2015 103.654 de angajați în firme cu proprietate privată, adică mai puțini decât în județul Arad – 111.401 angajați. Mai multe amănunte AICI Etichete: angajati |  Buzaul |  judet |  multi |  sarac
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU