27 [AUG 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 27 august 2018

Buzăul, topul sărăciei şi al alcoolismului

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
3 voturi 6179 vizualizari 0 comentarii

Merg mână în mână, cu una sprijinindu-se de gard, cu alta de sapa de lemn. Sărăcia plasează judeţul Buzău pe locul doi naţional, iar consumul de alcool din judeţ dă media naţională, într-o ţară plasată pe locul patru într-un top mondial.

 

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) sunt alarmante pentru situaţia cu care se confruntă buzoienii. Dacă specialiştii din piaţa muncii explică sărăcia prin căderea puterii economice a judeţului, prin nivelul de trai raportat la venitul lunar şi prin migrarea masivă a forţei calificate de muncă, înspre toate zările lumii, specialiştii din medicină pun alcoolismul şi pe seama situării geografice a judeţului Buzău.

 

Cu 14,4 litri de alcool consumat pe cap de locuitor, România ocupă locul patru după prima clasată, Belarus (17,5 litri) şi următoarele, Republica Moldova, Lituania şi Rusia. Faptul că venim imediat după ruşi ar putea aduce aminte, ironic, de clasarea, cu număr de medalii, la olimpiadele sportive. Însă, dacă e să vorbim despre buzoieni, e vorba de producţia locală excelentă de ţuică şi vin, un judeţ cu toate formele de relief prielnice plantaţiilor particulare de vie şi pomi fructiferi.

 

Vinul, ţuica, berea şi alte rechiuri naturale sunt şi „mângâierea” celor fără muncă. Dacă oltenii conduc topul cu 3,8 litri pe cap de locuitor, lunar, iar moldovenii cu 2,9 litri, buzoienii se află pe locul trei în zona subcarpatină, cu 2,03 litri pe cap de locuitor.

 

Citiţi un material detaliat în numărul de mâine al cotidianului Şansa Buzoiană, la cioşcuri.Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU