09 [IAN 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 09 ianuarie 2014

Buzăul, oraş port? Amenajarea Canalului Siret-Bărăgan, din nou pe tapet

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 4030 vizualizari 1 comentariu adrianconstantin@sansanews.ro

Megaproiectul amenajării Canalului Siret-Bărăgan revine pe tapet. 


Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri înfiinţarea Regiei Autonome Administraţia Canalului Siret –Bărăgan. Instituţia ar urma să se ocupe de proiectarea şi construirea canalului, dar şi să îl administreze ulterior. Administraţia va funcţiona în subordinea Ministerului Marilor Proiecte şi va fi condusă de un consiliu compus din 5 membri.  Instituţia va întocmi studiile şi documentaţiile pentru proiectarea şi realizarea canalului care ar urma să asigure irigarea a peste 500 de mii de hectare de teren agricol din Câmpia Română. Pe de altă parte, obiectivul ar urma să capete şi destinaţie turistică prin amenajarea unor porturi în oraşele Mărăşeşti, Focşani, Râmnicu Sărat şi Buzău, dar şi în localitatea ialomiţeană Grindu.


Cele mai importante beneficii ar fi pentru agricultură. Cultivarea cerealelor în cele mai prolifice zone ale ţării nu ar mai fi o loterie, ca în prezent, dacă s-ar asigura irigarea terenurilor. Realizarea investiţiei ar face ca producţiile să fie sigure şi spectaculoase cantitativ. Dar, pentru asta trebuie să se mai investească mulţi bani. Fondurile pentru finalizarea canalului – circa 2,7 miliarde de euro- ar putea proveni de la investitori, în cadrul unui parteneriat public- rivat. Nu este exclusă accesarea, pentru construirea anumitor tronsoane, a unor fonduri europene. Deocamdată, canalul măsoară 11 de kilometri, construiţi în Vrancea începând din 1986.


Investiţia este uriaşă, dar şi beneficiile pe măsură. De pildă, specialiştii estimează că, în toată regiunea deservită de Canalul Siret-Bărăgan, s-ar realiza producţii record de circa 120 milioane euro pe an. Acest lucru ar permite creşterea exporturilor iar România ar putea astfel să râvnească din nou la titlul de grânar al Europei. 

 

Şi pentru agricultorii din judeţul Brăila, realizarea acestei investiţii ar însemna condiţii mai bune de irigare. Cum Brăila este un judeţ a cărui economie se bazează în mare parte pe agricultură, graţie activităţii desfăşurate în special în Insula Mare, amenajarea canalului ar însemna un adevărat boom economic în plan local. În total ar urma să fie construiţi circa 190 de kilometri de canal.

 Etichete: Amenajarea |  Buzăul |  Bărăgan |  Canalului |  Siret |  tapet
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

cozma
09 ianuarie 2014
Un nou mod, de data asta cu acoperire de a vira bani catre PSD. Acest canal va fiinta doar ca proiect, psd-istii fiind mari maestri in asa ceva( a mai auzit cineva ceva despre barajul de pe valea Azuga de exemplu, pentru care exista proiectul inceput de pe vremea lui Ilescu?)


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU