28 [IAN 13] ACTUALITATE Buzau
Luni, 28 ianuarie 2013

Buzăul, între a fi sau nu capitală de regiune

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 942 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
Aceasta este o problemă de care atîrnă viitorul zonei. Acum este momentul ca aleşii noştri, indiferent de culoarea politică să militeze pentru ca Buzăul să conteze în viitoarea structură euroregională.

USL a lansat pe canalele mediatice un proiect de reorganizarea teritorială a ţării care să fie acceptat de Uniunea Europeană şi să satisfacă din punct de vedere administrativ cerinţele de dezvoltare impuse de UE. Deja au apărut numeroase luări de poziţii şi declaraţii pe marginea subiectului, multe dinte acestea venind din sfera politică acolo unde efectele potenţialei regionalizări ar avea efecte mai mult sau mai puţin dorite.

În aceste zile se înregistrază dispute asupra numărului de euroregiuni care vor rezulta în urma reorganizării teritoriale a ţării. PSD în frunte cu Victor Ponta militează pentru împărţirea în 12 euroregiuni, caz în care Buzăul ar putea avea şanse să devină capitală de euroregiune şi să aibă guvernator. Ar fi varianta cea mai fericită pentru comunitatea locală căci acest fapt ar crea mari avantaje. În primul rînd, Buzăul ar fi acela prin intermediul căruia s-ar împărţi bani către celelalte judeţe componente ale unei euroregiuni. Cu alte cuvinte, Buzăul aşa cum se întîmplă oriunde îşi va putea “trage partea leului“, în raport cu vecinele Vrancea sau Brăila, de exemplu. Din acest punct de vedere, senatorii şi deputaţii de Buzău indiferent de unde provin au obligaţia să suţină interesele celor care i-au votat şi i-au trimis în Parlament. La fel au obligaţia să procedeze şi liderii politici or liderii de opinie de aici, fapt care iată, cel puţin pînă acum nu s-a întîmplat. Dimpotrivă se observă deja fără mare greutate că numiţii lideri politici se

luptă între ei pentru influenţe în interiorul propriilor partide, alianţe sau interese, doar pentru satisfacerea intereselor politice şi financiare proprii.

Dacă Buzăul ar avea guvernator şi ar fi capitală de euroregiune atunci aici activitatea economică ar putea fi stimulată de menţinerea unor deconcentrate ale statului dar şi statutul de centru sau pol de dezvoltare regională sau pol de creştere aşa cum au beneficiat pînă acum Brăila, Galaţiul sau Constanţa. Graţie acestui tip de statut aici s-ar putea derula mai uşor proiecte cu fonduri europene dar s-ar putea atrage mult mai uşor bani de la guvern pentru derularea unor astfel de proiecte regionale. Totul depinde însă de puterea de influenţă pe care conducătorii acestui judeţ o au pentru a deveni capitală de euroregiune.

După cum se ştie, în legislatura trecută, Buzăul n-a contat în calculele făcute la Bucureşti. Brăila şi Galaţi au fost poli de creştere, Constanţa pol de dezvoltare, iar municipiul Brăila este capitala regiunii de dezvoltare Sud-Est. Postură din care au atras fonduri europene mai mult au “sărit” unele licitaţii la care Buzăul a trebuit să participe din poziţii secundare. Şi asta din cauza ineficienţei sau pur şi simplu a inexistenţei activităţii lobbystice.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU