BREAKING NEWS Buzau
13h 15' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 27 mai 2016

Disperare! Buletinele de vot se plimbă de la Galaţi la Slobozia

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
11 voturi 3418 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [13:15] 29 MAI 2016 ›
Disperare! Buletinele de vot se plimbă de la Galaţi la Slobozia

Disperare mare în Prefectura Buzăului pentru că buletinele de vot destinate alegerilor locale de duminica viitoare nu au ajuns nici pînă astăzi la Buzău, deşi data limită de primire a expirat pe 26 mai. Aşa cum era de aşteptat, tipografia din Galaţi, care a cîştigat licitaţia pentru patru judeţe, Iaşi, Neamţ, Cluj şi Buzău, nu a putut face faţă volumului mare de lucrări, astfel că a fost nevoie de o soluţie disperată pentru rezolvarea situaţiei. Potrivit unor surse bine informate, o mare parte din buletinele pentru Buzău au ajuns să fie tipărite la o societate din Slobozia, judeţul Ialomiţa. Foarte grav este faptul că data estimată , dar nu sigură pentru tipărirea tuturor buletinelor este miercuri, 1 iunie, seara, adică cu 4 zile înaintea alegerilor. Evident că toate acestea vor crea o bulibăşeală de nedescris căci  procesele de primire şi distribuire înteritoriu la secţiile de votare se vor face sub presiunea timpului. Pînă una alta, se constată că  jandarmii naţionali care asigură transportul au umblat în ultmele zile hai-hui prin toată ţara, de la Buzău la Galaţi, şi apoi la Slobozia, de la Galaţi la Iaşi şi iar la Slobozia, de la Galaţi la Neamţ şi retur la Slobozia, de la Tîrgu Jiu la Giurgiu, şi tot aşa.

Operaţiunea este total ilegală deoarece nu există în prezent, în contractul de executare, posibilitatea ca lucrarea să fie subcontractată şi nici nu se ştie cum se va putea acoperi legal toată acţiunea. Colac peste pupăză, din cauza volumului prea mare al lucrărilor care au blocat tipografia de Galaţi, cei din Iaşi stau cu inima la gît, întrucît parte din buletinele de vot destinate acelor judeţe au fost, se pare, tipărite greşit şi nu s-au făcut nici pînă azi.

Vina pentru această situaţie extrem de gravă, care pune realmente în pericol desfăşurarea alegerilor locale, o poartă, în primul rînd, cei care se ocupă de zona de administraţie din MAI, care nu au luat în calcul posibilitatea ca unele firme lacome, precum cea din Galaţi, care a cîştigat licitaţiile pentru tipărirea buletinelor în 4 judeţe, să nu poată duce la capăt comenzile, pentru că pur şi simplu nu pot face faţă tehnic unui volum atît de mare de lucrări, limitîndu-se ca în caietele de sarcini să prevadă doar preţul cel mai mic, ignorîndu-se cerinţele cele ma i importante, acelea ale responsabilităţii şi calităţii prestaţiilor. La mijloc este evident vorba despre incompetenţă inclusiv a prefectului de Buzău, George Sava şi directorul economic Eduard Coman şi-au arătat astfel gradul de nepricepere, întrucît în caietele de sarcini ale licitaţiilor, organizatorii de la nivel local n-au fost în stare să impună condiţii care să asigure că prestatorii au utilajele şi personalul necesare ducerii la căpăt a unei acţiuni de o asemenea importanţă şi nici n-au  trimis oameni la Galaţi ca să verifice dacă firma cîştigătoare va putea onora lucrările la timp şi în condiţii de calitate. Dacă ar fi mers acolo, ar fi constatat că la Galaţi se lucrează legal sau mai puţin legal, cu moldoveni aduşi de peste Prut şi pe maşini de tipărit care nu fac faţă situaţiei. Ca să nu mai vorbim că atunci cînd a declarat că săptămîna trecută buletinele de vot au ajuns în proporţie de 80% la Buzău, prefectul Sava sau a minţit deoarece acum în custodia Prefecturii sînt doar puţin peste jumătate din numărul total.
Situaţia tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile locale din 5 iunie devine o problemă care stă să explodeze în zilele următoare. Surse avizate susţin că pînă în momentul redactării acestui material, adică vineri după-amiază, la Buzău, nu ajunseseră toate buletinele de vot, deşi termenul de predare, către Instituţia Prefectului a expirat de joi 26 mai. Aceleaşi surse transmit că buletinele cele mai complicate nici măcar nu au fost lucrate, astfel că nu se ştie cînd  buletinele de vot vor ajunge, toate, la Buzău. Aşadar, ceea ce a declarat ieri, oficial, prefectul George Sava, cum că toată treaba se va rezolva pînă vineri dimineaţă, pe 27 mai, a fost o abureală. Totul a pornit însă de la modul amatoristic în care s-a organizat această licitaţie specială cum e cea pentru tipărirea buletinelor de vot, dar şi prevederea legală, care se dovedeşte deficitară şi anume, preţul cel mai mic al prestaţiei. Astfel, caietul de sarcini destinat licitaţiei, neprofesionist întocmit la nivelul Prefecturii Buzău nu a precizat criterii asiguratorii privind capacitatea firmelor care au intrat în competiţie, de a realiza, efectiv, la timp şi în bune condiţii o comandă atît de specială precum buletinele de vot. Aşa se face că o societate din Galaţi, aflată în insolvenţă şi care a mutat utilajele de tipărit pe o altă firmă, aparţinînd aceloraşi proprietari, a cîştigat în baza preţului cel mai mic al buletinelor pentru judeţele Cluj, Iaşi, Neamţ şi Buzău, beneficiarii fiind astfel la distanţe mari de locul prestării operaţiunilor de tipărire. Cum capacitatea firmei gălăţene de a asigura tipărirea a fost depăşită, acum, întîrzierile se manifestă în unele judeţele cu care a contractat lucrări. Clujul a cerut deja oficial în cadrul videoconferinţei MAI, de joi,  cu reprezentanţii din teritoriu ai Poliţiei, Jandarmeriei, şi Prefecturii, o prelungire a termenului de predare care a expirat joi, cu încă două zile. La Buzău, nici măcar nu se ştie cînd va fi rezolvată situaţia. Oricum, era destul de puţin probabil ca pînă vineri seara lucrurile să se lămurească pentru judeţul nostru. Problema este însă, extrem de spinoasă, dat fiind importanţa care o incumbă tipărirea unor documente speciale precum buletinele de vot. Ceea ce se întîmplă acum în toată ţara dovedeşte că totul a fost tratat cu prea multă detaşare şi foarte mult amatorism. Practic, licitaţiile au fost de aşa manieră organizate, încît luîndu-se în calcul doar preţul cel mai mic s-a ajuns la situaţia ca o societate din Galaţi, în cazul nostru, să cîştige la preţuri suspect de mici, prestaţii pentru 4 judeţe aflate la distanţe mari dar şi tehnic incapabilă să onoreze, precum s-a văzut, angajat prin contract. 
Organizatorii licitaţiilor, cum e de pildă Instituţia Prefectului Buzău, nu a avut oameni capabili să gestioneze acţiunea de o aşa manieră încît să se poată asigura că lucrurile vor merge ceas. De pildă, nimeni de la Buzău n-a mers să verifice în teren, la tipografia din Galaţi, dacă societatea cîştigătoare poate tipări în termenul stabilit şi al calitatea cerută, buletinele de vot pentru judeţul Buzău. Nici în caietele de sarcini nu s-au pus criterii asiguratorii şi nu s-au cerut lămuriri scrise privind potenţa de a duce la bun sfîrşit lucrurile. Acum, Buzăul are această mare problemă, care nu se ştie cînd şi cum va fi rezolvată. întrucît, se pare, tipografia care lucrează cu personal adus de peste Prut, s-a înfundat, pur şi simplu. Cu 15 oameni, cei din Galaţi, nu pot rezolva la timp o comandă care prevede tipărirea de buletine de vot pentru cel puţin 1 000 de localităţi, cîte conţin judeţele mai sus-amintite. Iată cum, preţul cel mai mic şi neprofesionalismul în organizare au creat o bombă cu ceas, care stă să explodeze. De fapt, preţul cel mai mic, nu e deloc cel minim, pentru că, de bună seamă, transportul de la Galaţi la Cluj, Piatra Neamţ, Iaşi şi Buzău, cazarea delegaţilor prefecţilor şi a personalului MAI care însoţesc transporturile speciale, plus diurnele, generează costuri mari care depăşesc celebrul „preţ cel mai mic”. Se iese astfel în pierdere la bugetul statului cu cheltuielile mai mari decît, dacă s-ar fi procedat la negocieri directe, serioase şi responsabile cu operatorii din judeţe, care, astfel, ar fi putut fi şi mai uşor monitorizaţi de instituţiile statului. Trambalarea funcţionarilor prin toată ţara a creat nemulţumiri mari, atît la nivelul oamenilor din prefecturi, cît şi cei din MAI, care, astfel se intersectează aiurea prin ţară. Avem paradoxuri precum cele prin care, iată Clujul tipăreşte la Galaţi, iar Tîrgu Jiu la Giurgiu, într-o babilonie generală.  Etichete: ajungă |  întîrzie |  Buletinele |  Buzău |  făcut |  Tipografia
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 7   -3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU