27 [MAI 16] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 27 mai 2016

Boala Lyme, provocată de căpuşe, confirmată la trei buzoieni

alte articole de
1 vot 1813 vizualizari 0 comentarii

Doi bărbaţi de 39 şi respectiv 42 de ani din Rîmnicu Sărat şi Zărneşti au fost diagnosticaţi cu boala Lyme. De asemenea,  o fetiţă de trei ani din Rîmnic, muşcată de căpuşă, a dezvoltat boala Lyme. 
În total, de la debutul perioadei calde, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău s-au prezentat peste 150 de persoane muşcate de căpuşe.  Toţi pacienţii au primit tratament după ce le-a fostu fost extrase insectele de sub piele, dar ulterior 16 buzoieni au dezvoltat simptome care i-au dus pe medici cu gândul la boala Lyme. Bănuielile specialiştilor s-au confirmat în cazul a trei dintre buzoieni, însă medicii spun că ei au primit tratament iar afecţiunea nu se manifestă în formă gravă. 
În Buzău se constată o creştere a cazurilor de persoane muşcate de căpuşe. Pe de-o parte, vremea ploioasă a întîrziat dezinsecţia în parcurile din Buzău, pe de altă parte, oamenii sunt mai informaţi, cunosc riscurile la care sunt expuşi odată muşcaţi de căpuşe, şi se prezintă la medic în număr mult mai mare ca în anii trecuţi. 
Medicii atrag atenţia încă o dată că persoanele muşcate de căpuşe trebuie să se prezinte la spital, nicidecum să extragă singure  insectele
Pe de altă parte, medicii atrag atenţia că insectele periculoase pot apărea şi în locurile în care igiena nu este la ea acasă iar animalele, fără a fi deparazitate, stau în aceleaşi locuri cu oamenii. 
Boala Lyme este denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Perioada de incubare de la momentul infectării până la apariția simptomelor este de obicei de 1-2 săptămâni. Dar poate fi de doar câteva zile ori, la capătul opus, de luni sau, în unele cazuri, chiar ani. Oboseala accentuată, cefaleea persistentă, durerile articulare, musculare și osoase tulburările de somn și de concentrare, inflamaţiile articulare stările de anxietate sau de depresie sunt doar cîteva dintre simptomele bolii Lyme, care netratată poate avea urmări dintre cele mai tragice. 


Etichete: Boala |  buzoieni |  confirmată |  căpuşe |  provocată
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU