26 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 octombrie 2018

Beneficiarii venitului minim nu mai pot refuza un loc de muncă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1672 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Cine nu munceşte, nu primeşte! Beneficiarii venitului minim garantat îşi vor pierde foarte uşor, de acum încolo, ajutorul primit de la stat, dacă vor refuza să muncească. Pentru banii primiţi lunar, vor fi obligaţi în continuare să muncească în folosul comunităţii, pe baza unui grafic întocmit de primari. Legea privind venitul minim garantat a fost modificată recent, după ce, la iniţiativa mai multor parlamentari, inclusiv din Buzău, aleşii au adoptat o serie de schimbări menite să i încurajeze pe beneficiarii ajutorului social să muncească pentru banii primiţi lunar.

Una dintre cele mai importante modificări arată că persoana aflată pe lista beneficiarilor de venit minim garantat poate refuza o singură dată un loc de munca in timp ce vechea lege îi dădea posibilitatea de a se refuza de 3 ori. Astfel, dacă va refuza să muncească sau să participe la acţiunile organizate de AJOFM, atunci va pierde ajutorul de la stat. Pe de altă parte, potrivit noilor modificări, dacă persoana nominalizată să presteze diverse activităţi nu poate munci în luna respectivă din motive  bine întemeiate, atunci, obligația de a presta acțiunile sau lucrările de interes local se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului. O altă noutate este faptul că angajatorii privați pot să solicite forța de munca din rîndul asistaților social pe baza unei simple cereri adresate primăriei.
Primarii salută legea
Noile prevederi legislative sînt binevenite, spune Ion Enache, primarul comunei buzoiene Cilibia. Astfel, numărul localnicilor care vor primi bani fără a mişca un deget va scădea. "Este o lege care trebuia aplicată de foarte mult timp. Oameni cu obligaţii de a presta muncă în folosul comunităţii pentru a primi ajutorul social se achitau, în mare parte, de această obligaţie, dar întotdeauna exista semnul de întrebare dacă nu cumva au refuzat un loc de muncă pentru că era mult mai benefic pentru familiile lor.", declară primarul din Cilibia.

O lege care vine atît în sprijinul beneficiarilor de venit minim garantat cît şi a comunităţilor locale, şi care trebuia aplicată mult mai devreme, spune şi primarul din Puieşti, Florin Leaua: "În primul rînd se pune ordine în chestiunea forţei de muncă. Sau, mai bine zis, asistatului nu-i mai este indiferent dacă se oferă un loc de muncă. Pînă acum nu vroia să se ducă, nu se ducea. Nu era tranşată suspendarea dreptului de a obţine noşte bani de la stat."

La nivelul judeţului Buzău sînt 11 mii de persoane care lunar trăiesc doar din  banii primiţi de la stat. În vizorul Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă sînt atît femei cît şi bărbaţi, în special din zonele Buda Rîmnicu Sărat, Calvini sau Pătîrlagele Nehoiu. Mulţi dintre beneficiarii venitului minim garantat, în jur de 2.700, sînt persoane care au şanse foarte scăzute de a-şi găsi un loc de muncă. Asta pentru că fie nu ştiu carte, fie au absolvit doar patru clase, ceea ce le scade semnificativ şansa de a se angaja.Etichete: Beneficiarii |  minim |  muncă |  refuza |  venitului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU