16 [FEB 15] ACTUALITATE Buzau
Luni, 16 februarie 2015

Bătut de hoţi şi obligat să-şi plătească spitalizarea VIDEO

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1691 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

A fost bătut în propria locuinţă, legat şi dus la spital pentru a primi îngrijiri după mai multe ore de chin, iar acum este bun de plată pentru spitalizare. Este drama unui bătrân de 78 de ani din Zoiţa, victima unei agresiuni în iunie 2014.


Roşca Tudorache a fost atacat noaptea şi a fost bătut crunt, cazul său fiind relatat pe larg la momentul respectiv într-un articol din Şansa Buzoiană. Imediat după agresiune, bătrânul le-a spus poliţiştilor că nu ştie dacă a fost atacat de o singură persoană sau de mai multe. În schimb, bătrânul îşi amintea perfect că i s-au cerut bani, iar ca să scape, omul a indicat buzunarul pantalonilor în care avea două bancnote de 50 de lei. Bărbatul nu a scăpat, însă, cu una cu două după ce a fost lăsat fără bani, ci a fost legat fedeleş, cu o şosetă îndesată în gură, ca să nu poată striga după ajutor. Cum casele învecinate sunt pustii, nimeni nu a auzit nimic. Într-un târziu, bătrânul, sleit de puteri şi cu trupul plin de răni, a reușit să-şi slăbească legăturile şi să strige după ajutor. Un sătean l-a auzit şi a chemat imediat ambulanţa, care l-a transportat la spital. La acea vreme oamenii din sat erau revoltaţi de faptul că bătrânul era călcat de hoţi a treia oară şi de fiecare dată, în ciuda anchetelor derulate de poliţişti, autorii au rămas neprinşi.


Şi bătut şi cu banii luaţi. Pare ironic la prima vedere, dar este o adevărată dramă pentru bătrânul de 78 de ani din Ziduri. Acum Roşca Tudorache trece printr-un alt necaz. Pentru că nu s-a reuşit identificarea agresorilor, bătrânul trebuie să plătească 20 de milioane de lei vechi către Spitalul Rm. Sărat.


Cu o pensie de 700 de lei pe lună, bătrânul ar trebui să se lipsească de bani timp de trei luni pentru a achita spitalizarea. În prezent, pentru că se teme să mai stea în propria casă, bătrânul locuieşte cu nepotul său, Ştefan Coman, care este revoltat de situaţia în care a ajuns unchiul său. 


„L-au bătut, l-au legat de pat, iar acum, pentru că cei care au făcut asta nu au fost prinşi, trebuie să plătească spitalizarea. Are 7 milioane pensie. Dacă dă 20 de milioane, trei luni nu trebuie să mai mănânce nimic. Nu se poate aşa ceva în ţara asta. Ce trebuia să facem, să nu mai chemăm salvarea, să îl lăsăm să moară ?! Sau ei, ce trebuiau să facă, să spună nu venim că trebuie să plătiţi ?! La spital spun că agresorul trebuie să plătească, dar să fie găsit de victimă! Dar dacă nu vor fi prinşi niciodată, cine plăteşte? Tot cel care a suferit”, se întreabă nepotul bătrânului, Ştefan Coman.


Victimele agresiunilor, accidentelor şi bolile profesionale nu primesc finanţare din bugetul de sănătate pentru îngrijirile medicale. Este răspunsul primit atât de la reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Buzău, cât şi de la medicii Spitalului Rm. Sărat, unde  bătrânul a fost spitalizat după ce a fost bătut.


„Din punct de vedere legal, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu decontează îngrijirile medicale în cazul agresiunilor şi bolilor profesionale. Aşa prevede Hotărârea de Guvern 400/2014. În cazul agresiunilor se face dosar penal şi se trimite în judecată, iar cel agresat devine parte civilă în proces”, ne-a explicat Simona Anghel, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. 


La rândul lor, medicii Spitalului Rm. Sărat spun că înţeleg situaţia prin care trece bătrânul, dar ei nu au făcut decât să respecte legea în vigoare. 


„Noi am respectat legea aşa cum se procedează pentru orice pacient care declară că este victima unei agresiuni sau a unui accident. Nu este un abuz. S-a semnat un angajament de plată şi când vom recupera banii nu ştiu. Oricum, aparţinătorul a venit şi la noi, i-am explicat situaţia, dar dumnealui ne-a spus să facem adresă la Minister că legea este nedreaptă”, ne-a declarat Felicia Vasile, director medical al Spitalului Rm. Sărat.Etichete: Bătut |  obligat |  plătească |  spitalizarea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU