15 [MAI 13] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 15 mai 2013

Barajul Surduc, în conservare

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 3707 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Perspectiva pierderii locurilor de muncă nu este singurul necaz pentru hidroenergeticienii buzoieni, o altă urmare a intrării în insolvenţă fiind şi sistarea unor investiţii importante. 

Astfel, lucrările de la Barajul Surduc, amenajare ce face parte din complexul de baraje Siriu-Surduc, proiectat încă de dinainte de 1989, au fost sistate, pe fondul măsurilor de redresare a Hidroelectrica, Sucursala Hidrocentrale Buzău neavând la dispoziţie bani decât pentru conservarea obiectivului. 

La acest obiectiv, lucrările au fost reluate în iulie 2011, startul reluării construcţiei fiind dat de directorul general de atunci al companiei, Constantin Trihenea, care a fost prezent la lucrările de deviere a cursului pârâului Bâsca în zona barajului stăvilar Surduc, lucru a permis trecerea la execuţia propriu-zisă a barajului din beton. 

În ceea ce priveşte valoarea investiţiilor pentru complexul Surduc, în 2011 specialiştii apreciau că este nevoie aproximativ 300 milioane de euro, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari investiţii derulate pe plan judeţean în ultima perioadă. 

Tot atunci, ca termen de finalizare a fost stabilită data de 31 decembrie 2015, termen considerat astăzi irealizabil de către hidroenergeticienii buzoieni.

Stop la achiziţia grupurilor de câte 55 MW pentru centrala Nehoiaşu II

Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc, complex hidroenergetic proiectat în 1981 şi intrat în conservare încă din perioada 1994-1995, se numără printre ultimele locaţii din ţară unde se află în derulare importante obiective de investiţii de acest gen. Potrivit specialiştilor, la finalizare barajul stavilar Surduc urma să aibă un volum total de circa 600.000 m.c. şi un volum util de circa 360.000 m.c. de apă.  

Totodată, acumularea Surduc, în prezent realizată în proporţie de 80 %, era prima etapă pentru dezvoltarea centralei Nehoiaşu II, care va însemna instalarea a două grupuri de câte 55 MW. 

De asemenea, după sistarea lucrărilor, tot pe fondul lipsei de bani, a fost sistată şi procedura de achiziţie a celor două  grupuri menţionate. 

În prezent, Ion Truşcă, directorul sucursalei buzoiene, nu a putut preciza când şi în ce condiţii vor fi reluate lucrările. 

În schimb, directorul SH Buzău consideră că acest obiectiv să nu fie abandonat sub nicio formă, întrucât barajul a fost gândit şi promovat în special pentru asigurarea unor consumuri de apa din aval, inclusiv pentru irigaţii, lucru nelipsit de importanţă în condiţiile în care Buzăul se numără printre judeţele care s-au confruntat cu seceta în ultimii ani.

Barajul de la Cireşu, într-o situaţie similară 
                    
După finalizarea amenajării de la Surduc, fostul director Constantin Trihenea menţiona drept prioritate asigurarea finanţării pentru Lacul Cireşu, obiectiv ce face parte tot din amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc. 

Lucrările au fost însă blocate şi la acest obiectiv, care necesită o investiţie foarte mare, întrucât  lacul de la Cireşu este proiectat a fi mai mare chiar şi decât actualul lac de la Siriu. 

Amenajarea de la  Siriu are un volum total de 125 mil.m.c. şi a fost promovat în special pentru asigurarea unor consumuri de apa din aval, iar prin construcţia noului baraj din umplutura din anrocamente cu masca din beton bituminos de la Cireşu, lacul de acumulare va avea un volum total de 191 mil.m.c. şi un volum util de 160 mil.m.c.

Situaţie grea şi pentru Hidroconstrucţia
 
Sistarea lucrărilor la una dintre cele mai mari investiţii derulate pe plan judeţean în ultima perioadă le-a creat probleme nu numai hidroenergeticienilor, ci şi constructorilor care au fost nevoiţi să îşi regândească politica de personal după intrarea în acest blocaj. 

Un semnal de alarmă în privinţa problemelor de ordinul resurselor umane necesare efectuării acestor investiţii a fost lansat de Nicolae Manea, preşedintele Departamentului Hidroenergetica Buzău, din cadrul Sindicatului Hidroelectrica Hidrosind Bucureşti, care a atras atenţia că  executarea acestor obiective însemna asigurarea a câtorva sute de locuri de muncă pentru executanţii de la Hidroconstrucţia, fostul TCH, care a dat deja afară o parte dintre oameni. 

Zona de agrement pentru turism, un vis frumos 

Pe lângă importanţa energetică a amenajării Siriu-Surduc, care ar plasa Buzăul pe harta marilor centrale hidroenergetice ale României, barajul de la Surduc şi lacul de la Cireşu ar avea şi rol protector pentru infrastructura din avalul amenajărilor, precum şi valoare de agrement, lucru care ar putea contribui la dezvoltarea turistică a zonei din nordul judeţului. 

De asemenea, ar fi avut de câştigat şi investitorii din turism şi agroturism din judeţul vecin, Covasna, întrucât aceste obiective se află pe raza ambelor judeţe. 

În prezent însă, atât hidroenergeticienii, cât şi constructorii şi autorităţile locale aşteaptă deblocarea situaţiei, sperând că după ieşirea din insolvenţă a  Hidroelectrica aceste obiective nu vor fi abandonate. 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU