06 [FEB 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 06 februarie 2014

Bani norvegieni pentru romii din Buzău

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 2650 vizualizari 1 comentariu mireladumitru@sansanews.ro
Bani norvegieni pentru romii din Buzău

 

Pornind de la premisa că o educaţie deficitară aduce numeroase piedici pentru adultul care încearcă să îşi găsească un loc pe piaţa muncii, Primăria Buzău vrea să sporească şansele romilor de a-şi îmbunătăţi pregătirea şi nivelul de educaţie. În acest sens, edilii au primit sprijin de la mii de kilometri distanţă, de la Primăria din Oslo care finanţează în oraşul nostru un proiect de peste 900.000 euro, destinat romilor. Primii vizaţi de proiectul de educare şi pregătire, vor fi copiii de etnie romă din familiile care locuiesc pe Aleea Grădinilor. 


“Noi sperăm că acest proiect care va fi dezvoltat împreună cu partenerii din Norvegia să sprijine comunitatea romă de la nivelul municipiului Buzău dar în special din zona Aleea Grădinilor pentru a creşte nivelul de educaţie din rîndul elevilor de etnie romă din această zonă şi de a creşte angajabilitatea persoanelor de etnie romă din Aleea Grădinilor în condiţiile în care ei nu prea deţin calificări profesionale care să le facă posibile accesul pe piaţa muncii“, a declarat Călin Iosif, consilier al primarului municipiului Buzău.Partenerii norvegieni au ei înşişi o problemă cu romii proveniţi din judeţul Buzău. De altfel, aşa au şi decis să sprijine financiar proiectul municipalităţii buzoiene: “Foarte mulţi romi care se află acum în Oslo sunt din această zonă din Buzău, chiar de pe Aleea Grădinilor. Acesta este de fapt motivul pentru care ne-am îndreptat către Buzău. Pentru a îmbunătăţi condiţiile populaţiei rome la nivel naţional nu numai pentru cei care migrează către ţările nordice, dar şi pentru a-i ajuta să se dezvolte ca şi comunitate aici în ţara de origine”, a precizat şefa departamentului Relaţii Internaţionale al Primăriei Oslo, Anna Hossess.


Într-o primă fază se va pune accent pe încurajarea copiilor de etnie romă să meargă la şcoală. În acest scop, va fi înfiinţat un Centru de zi pentru elevii Şcolii Nr. 14 din Simileasca, unde elevii vor primi, la prânz, o masă caldă. Acest mod de a stimula prezenţa la cursuri a fost deja adoptat în cazul a 40 de elevi şi a dat rezultate, iar pe viitor se va extinde la toţi cei 700 de şcolari înscrişi la unitatea de învăţământ.

 

 Etichete:  |  norvegieni |  romi |  bani
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Xulescu
07 februarie 2014
Prioritari trebuie sa fie romanii, nu tiganii. App... folositi termenul de tigan, nu rrom. Din cauza noastra, a presei `corecte politic` ne catalogheaza strainii tigani.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU