24 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 24 martie 2020

Banca Națională, anunț de ultimă oră: Măsuri pentru a ajuta economia, în criza coronavirusului

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 3031 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Măsuri  importante  luate de Banca națională a României, în contextul crizei generate de coronavirus. Pentru a ajuta populația și companiile grav afectate de criza cauzată de noul coronavirus, BNR a decis să reducă dobânda cheie la 2 la sută și, în premieră, să cumpere titluri de stat în lei. Reducerea dobânzii cheie cu 0,50 la sută și a celei la care se împrumută băncile de la BNR ar urma să ducă la o scădere semnificativă a cotațiilor ROBOR, folosite inclusiv la stabilirea ratelor pentru creditele în lei. Efectul final ar trebui să fie ieftinirea împrumuturilor.


Conducerea băncii centrale precizează că în funcție de evoluția situației este pregătită să ia și alte măsuri astfel încât să lase mai mulți bani la dispoziția băncilor. Redăm mai jos comunicatul integral al BNR: 


”În data de 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s‑a întrunit într-o şedinţă de urgență și a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.


În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:


Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;

Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;

Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;

Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.


Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.


Consiliul de administrație al BNR urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești.


 


 Etichete: ajuta |  anunț |  Banca |  coronavirusului |  criza |  economia |  Măsuri |  Națională |  pentru |  ultimă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU