07 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 07 septembrie 2018

Banca de Gene pentru Agricultură se va înfiinţa în Parcul Crîng

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 2421 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Banca națională de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice este tot mai aproape de a deveni în proiect real. Autoriățile buzoiene au identificat o suprafață de teren pe care să fie amenajată banca de gene. Este vorba chiar despre terenul unde funcționează în prezent societatea Urbis Serv. Și nu este singura veste bună. Proiectul privind înființarea băncii națioanle de gene ar urma să fie dezbătut și votat în regim de urgență în Senat. Anunțul a fost făcut chiar de primarul municipiului Buzău, ConstantinToma, în premieră, în emisiunea Sens Direct de la Focus TV de joi seară.

"Deja, s-a aprobat în biroul lor la nivelul Senatului ca legea privind înfiinţarea Băncii Naţionale de Gene pentru Agricultură să treacă în regim de urgenţă prin Parlament. Sediul acestei bănci de gene sper să fie în Parcul Crîng, unde este sediul Urbis Serv acum... Este un loc extraordinar, are 1,2 hectare de teren pretabil pentru aşa ceva. Este un lucru extraordinar pentru că nu poţi s-o aşezi oriunde", a spus primarul Toma.

Decizia este una extrem de importantă mai ales că odată înființată această bancă de gene ar urma și alte investiții conexe . Pe lângă înființarea unei Facultăți de Horticulură la Buzău sau atragerea unui număr mare de elevi către liceele cu profil agricol, autoritățile au în vedere și înființarea celei mai mari piețe de gros din regiunea de sud est. Totul se va pune în practică abia după ce va fi gata legea pentru înființarea băncii de gene. 
"Banca Naţională de Gene va genera şi cercetare şi dezvoltare şi facultate de horticultură şi clase de liceu la Colegiul Agricol. Săptămîna viitoare voi fi deja la Ministerul de Interne, avem şi Bariera Brăilei, 12 hectare al Jandarmeriei să primim terenul şi să facem acolo o piaţă en-gros cu logistică frigorifică să fie acolo şi depozite de frig ca să închidem lanţul şi să devenim cel mai mare centru regional pentru păstrarea şi comercializarea legumelor şi fructelor", a mai afirmat Constantin Toma.

Reamintim, ideea înființării unei bănci de gene pentru legumicultură a apărut în urmă cu mai bine de un an când Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură de la Buzău a propus modul concret de realizare. Numai că Academia de Științe Agricole din România, forul tutelar al stațiunii de la Buzău, refuză să pună la dispoziție un teren agricol pe care să se facă cercetare. În aceste condiții, soluția a venit de la Primăria Buzău care a identificat o suprafață de teren pe care să fie amenajată banca respectivă. 

Banca de gene pentru legumicultură ar urma să se realizeze din fonduri europene și guvernamentale, iar valoarea sa finală este estimată la circa 6 milioane de euro. 


Etichete: Agricultură |  înfiinţa |  Banca |  Crîng |  Parcul |  pentru
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU