03 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 03 septembrie 2019

Avocatul Poporului pune degetul pe rana de la Săpoca

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2717 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Avocatul Poporului va face o amplă investigație la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca după atacul în urma căruia un pacient a luat viața a 6 oameni și a rănit alți 7. Ancheta va urmări siguranța bolnavilor internați în unitatea medicală, dar și cea a personalului.

Reprezentanții Avocatului Poporului spun că investigația trebuie să arate și ce fel de personal asigură paza, având în vedere că este vorba despre o unitate cu risc permanent. ”Drama de la Săpoca nu doar că scoate la lumină chestiuni delicate, ci ne arată o chestiune de sistem. Noi facem vizite. Nu doar în închisori, în centrele de detenţie ale Poliţiei, ci şi în azile de bătrâni, în spitale de psihiatrie, în centre pentru consumatorii de droguri. Şi, de fiecare dată, vă rog să mă credeţi că avem un număr de recomandări pe care îl facem. Săpoca era oricum şi în planul de a fi revizitat anul acesta, dar, plecând de la ceea ce s-a întâmplat la Săpoca, noi vrem să facem o investigaţie un pic mai amplă. Nu e vorba aici numai de faptul că un spital este cu un personal insuficient. Ci e vorba şi ce fel de personal avem acolo. În general, din câte ştiu eu, inclusiv de când lucram în societatea civilă, acolo unde omul este lipsit de libertate, el este în mâna celorlalţi şi este extraordinar de vulnerabil" a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.

Potrivit unui document care datează din 2017, elaborat după un control al Avocatului Poporului la spitalul din Săpoca, e nevoie de specializarea angajaților. În documentul respectiv, redactat de conducerea unității după control, se arăta că se vor efectua demersuri către Ministerul Sănătății, Colegiul medicilor pentru acordarea sprijinului în vederea organizării unor cursuri specifice necesare bunei desfășurări a activității în spital. Mai exact se propuneau cursuri de psihiatrie și cursuri de formare specializată pentru personalul de supraveghere.

În noaptea de 17 spre 18 august, un bărbat internat la Săpoca, folosind un stativ de perfuzii, a atacat colegii de salon şi femeile din salonul vecin. 6 dintre victime au murit, alte 7 fiind şi acum spitalizate.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU