16 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 16 iulie 2014

Atacul urşilor. Locuitorii din două judeţe, terorizaţi de sălbăticiuni! (VIDEO)

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
0 voturi 1660 vizualizari 0 comentarii claudiatoader@sansanews.ro
Atac fără precedent în munţii Buzăului şi Vrancei, unde oamenii din mai multe localităţi sunt terorizaţi de... urşi. 

Fiarele dau iama în gospodării şi mănâncă tot ce prind, iar bănuielile localnicilor din gospodăriile atacate sunt că urşii au fost aduşi de undeva pentru că sunt obişnuiţi cu oamenii. Urşii au atacat până acum mai multe animale domestice, în special porci și vaci, dar cu adevărat uluitor este faptul că au intrat şi în casele oamenilor. 

La Lepşa, în comuna vrânceană Tulnici, un urs a vizitat, până acum, două case. O localnică a povestit cu groază cum s-a trezit ursul în casă. Animalul a controbăit prin bucătărie şi a deschis frigiderul, de unde a mâncat tot ce a găsit, povesteşte femeia. O altă bătrână din sat s-a îngrozit dimineaţă când a descoperit că gospodăria îi fusese vizitată de urs. De această dată, animalul nu a intrat în casă, ci s-a oprit în beci, de unde a plecat cu o găleată plină cu untură.

Este un comportament atipic pentru un urs, spun specialiştii, care cred că animalul fără frică e o ursoaică, cel mai probabil relocată de la Braşov în Munţii Vrancei. 

De când fiara a început să dea iama în gospodării, jandarmii patrulează prin localitate în fiecare noapte. Jandarmii, localnicii și responsabilii de vânătoare au încercat să gonească ursoaica departe în pădure, făcând hărmălaie mare şi trăgând cu armele în plan vertical. Asta pentru că ursul brun e o specie protejată, iar vânătorilor le este interzis să împuşte mai mult de 29 de exemplare anual. 

O situaţie similară este şi în comuna buzoiană Săruleşti unde atacurile urşilor au început în urmă cu mai bine de o lună. Localnicii povestesc că fiarele nu se mai sperie de larma pe care oamenii o fac pentru a le pune pe fugă. Mai mult, coboară nu numai în gospodăriile izolate, ci şi în comunitate, pe uliţe. Urşii atacă animalele de aproape o lună, iar, mai nou au început să coboare în sat şi ziua. De o lună, localnicii fac nopţi albe. Cum se lasă seara, ei pornesc o adevărată vânătoare. Pentru că nu au voie, prin lege, să ucidă urșii, sătenii ies care cu ce poate și fac zgomote infernale să alunge vizitatorii nocturni. 

Din fericire, până acum nici un om nu a fost atacat de fiarele sălbatice, nici în Vrancea, nici în Buzău. Dar asta nu înseamnă că fiarele nu o pot face. Specialiştii spun însă că atunci cînd un om este atacat de urs, de regulă nu animalul trebuie incriminat. Practic, sălbăticiunea nu face altceva decît să se apere, iar cazurile în care atacul vine din senin sunt extrem de rare. 


Etichete: atac |  ursi |  urs
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU