04 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 04 martie 2020

Atacate cu ordinul de protecție în mână. Zeci de victime, lovite chiar și după ce-și denunță agresorul

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2909 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Sute de ordine de protecție emise într-un an și tot atâtea victime ale violenței domestice. Zeci de dosare penale și chiar condamnări la închisoare. Sunt statisticile infiorătoare care conturează un singur fenomen alarmant pentru Buzău: violența în familie este în continuă creștere iar polițiștii au descoperit că printre victime sunt și copii. Din păcate, fenomenul pare greu de combătut pentru că , de multe ori, atacatorii revin la locul faptei chiar dacă victima are ordinul de protecție în mână. S-a întâmplat chiar anul trecut când un bărbat din comuna Țintești a continuat să-și bată soția și copiii după ce polițiștii îi interziseseră să se apropie de familia sa.

Un ordin de protecție provizoriu valabil cinci zile. Este prima garanție pe care o pot oferi polițiștii imediat ce victima își denunță atacatorul. Măsura poate fi aplicată de mai bine de un an , dar pare a fi insuficientă în fața valului de atacuri domestice care scot la suprafață un fenomen în creștere. Polițiștii buzoieni au adunat anul trecut sute de reclamații venite de la tot atâtea victime  pe care, în primă instanță, le-au soluționat prin a-i interzice agresorului să se mai apropie de victima sa. 
În cursul anului 2019, au fost emise 230 de ordine de protecție provizorii, dintre care 127 în mediul rural, restul în mediul urban. 140 dintre acestea au fost confirmate ulterior de instanță prin transformarea lor în ordine de protecție. Mare parte sunt solicitări din partea femeilor, dar sunt și bărbați care au solicitat emiterea unor acte de protecție provizorii. Am avut un astfel de caz chiar în ianuarie, când n bărbat din localitatea Amaru, ne-a solicitat sprijinul, considerând că a sa  concubină are un comportament violent”, a declarat inspector principal Ane Marie Vrapciu de la IPJ Buzău. 
Măsura însă nu pare să-i sperie pe cei care, din diferite motive, ajung agresorii soțiilor și chiar propriilor copii. O arată statisticile în creștere pentru că în primele două luni ale acestui an au fost emise peste 50 de ordine de protecție, adică aproape o cincime din totalul de anul trecut. Mai mult decât atât, mulți dintre agresori continuă să-și bată soțiile, iubitele, copiii sau părinții chiar după ce acestea i-*au denunțat și practic au un document care le-ar garanta liniștea chiar și pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Aceștia se aleg cu dosare penale dar nici asta nu pare să-i oprească.
Din păcate, violența în familie este un fenomen greu de stăpânit. A dovedit-o un buzoian de 38 de ani care a fost prins agresându-și familia chiar în aceeași zi după ce polițiștii i-au interzis să se apropie la mai mult de 150 de metri de locuința acesteia.
Polițiștii recomandă în continuare victimelor violenței în familie să se adrese oamenilor legii pentru a denunța cazurile de agresiune domestică.Etichete: agresorul |  Atacate |  chiar |  denunță |  lovite |  ordinul |  protecție |  victime
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU