13 [NOV 13] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 13 noiembrie 2013

Aşa vrea Executivul! Primarii stabilesc creşterile de impozite şi taxe locale

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1444 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.roLiberalizarea taxelor şi impozitelor locale, armă cu două tăişuri

Bombă fiscală aruncată în curtea primarilor

Proprietarii de case şi de maşini ar putea fi obligaţi să plătească dări mult mai consistente decît în acest an


Din 2014 vom da bani mai mulţi pentru benzină şi motorină, iar noile impozite pe toate tipurile de construcţii vor aduce şi alte scumpiri. Şi pentru că un necaz nu vine singur, la sfîrşit de an, românii mai au parte de încă o veste proastă! După majorările accizelor, Guvernul mai dă o lovitură, lăsîndu-le mînă liberă primăriilor să crească impozitele şi taxele locale pentru 2014 chiar şi cu peste 20%. Astfel, concomitent  cu modificarea Codului Fiscal, proprietarii de case şi de maşini ar putea fi obligaţi să plătească dări mult mai consistente decît în acest an.

'Oamenii au ajuns la o limită'

După înţelegerea cu FMI, disperarea autorităţilor centrale să adune cît mai mulţi bani la buget i-a determinat pe guvernanţi să propună o prevedere prin care le dă undă verde primăriilor să majoreze, după cum consideră, impozitele locale pentru persoanele fizice. Pentru aceasta, guvernanţii vor scoate din lege plafonul maxim de 20% pînă la care autorităţile puteau pînă acum să mărească dările. Dacă guvernanţii vor să paseze bomba impozitelor autorităţilor locale, primarii nu sînt prea încîntaţi de ce se întîmplă, considerînd că dacă vor proceda cum vor guvernanţii vor ajunge în situaţia de a constata că va creşte numărul datornicilor. "Noi avem o experienţă: anul acesta în decembrie-ianuarie s-au mărit aceste taxe cu 16% şi gradul de colectare este mult mai mic faţă de anii precedenţi. Dacă mai mărim, nu ştiu cît putem să încasăm. Eu, în principiu, o să propun Consiliului Local să rămînem cu impozitul de anul trecut. Oamenii au ajuns la o limită în care, în momentul de faţă, nu mai suportă nici o majorare de impozit", ne-a declarat Adrian Drugă, primarul comunei Breaza.

'Rupeţi-vă voi gîtul, cam aşa!'

În contextul regionalizării, guvernanţii  şi-au explicat intenţia prin faptul că din banii suplimentari strînşi primarii pot pune în practică proiecte. Aleşii din teritoriu sînt însă de părere că în zonele sărace măsura nu va aduce fonduri suplimentare, ci va mări numărul datornicilor la buget, considerînd că guvernanţii au dorit practic să se spele pe mîini legat de scăderea nivelului de trai. "Este o măsură din asta: rupeţi-vă voi gîtul, cam aşa. Nu ştiu ce vor. Adică noi, dacă nu avem bani, mărim taxele şi impozitele. Toate astea se răsfrîng, adică să nu se mai răsfrîngă de mîna Guvernului asupra populaţiei, ci să se răsfrîngă cu mîna primarului. Nu, e o găselniţă urîtă, zic eu, în acest moment", ne-a declarat Ion Gherghiceanu, primarul oraşului Pătîrlagele.

Un alt risc: taxe total diferenţiate

Dacă primarii consideră din start că desfiinţarea plafonului de 20% la impozitele locale este un mod de a-şi jecmăni alegătorii, este posibil ca mulţi aleşi locali să nu aplice această măsură. În schimb, există şi riscul ca în unele localităţi vecine să apară taxe total diferenţiate, în cazurile în care vor exista şi aleşi locali care vor decide să adune mai mulţi bani la bugetele locale. În schimb, acest lucru ar fi total incorect pentru contribuabili, mai ales că veniturile celor mai mulţi localnici din mediul rural sînt destul de limitate.Un necaz nu vine niciodată singur! – este o vorbă din popor care se adevereşte aproape în fiecare zi. Guvernul nu încetează să ne minuneze cu găselniţele de genul: să mai impozităm ceva, să mai punem o taxă,  să mai creştem un impozit. Ca să nu fie ţinta vorbelor de duh de la populaţie, Executivul a găsit soluţia perfectă: îi lasă pe primari să stabilească creşterile de impozite şi taxe locale. Cu alte cuvinte rupeţi-vă voi gîtul, ca pe noi să ne voteze lumea!


Fondul Monetar Internaţional ajunge să facă şi să desfacă alianţe. Ca să scape basma curată, Guvernul face slalom printre cerinţele instituţiei financiare externe şi lasă povara unor decizii imputabile la momentul alegerilor, autorităţilor locale. Finanţiştii cu un ochi în pungă şi altul la ţintele impuse de FMI au găsit de cuviinţă să paseze responsabilitatea majorării impozitelor către primari. Astfel dispare  din lege plafonul maxim de 20% până la care autorităţile puteau până acum să mărească dările. Deloc încîntaţi de cartoful fierbinte ce le-a fost dat pe mînă, primarii cred că nu este oportună mărirea impozitelor locale. Cu atît mai mult cu cît ieri s-a anunţat şi îngheţarea lefurilor bugetarilor.


Aleşi de oameni pentru a le face traiul mai bun, primarii care ţin cu dinţii de un mandat, susţin că populaţia este prea săracă pentru a mai scoate bani în plus din buzunar .


Dacă primarii consideră din start că desfiinţarea plafonului de 20% la impozitele locale este un mod de a-şi jecmăni alegătorii, este posibil ca mulţi aleşi locali să nu aplice această măsură. În schimb, există şi riscul ca în localităţi cu aceeaşi putere economică să apară taxe total diferenţiate, lucru incorect pentru contribuabili.Etichete: impozite |  mariri |  primari |  taxe
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU