30 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 30 iunie 2018

Arafat,trimis sa evaluze situatia produsa de inundatii la Buzău

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2219 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro


Furtunile, ruperile de nori și inundațiile din județ au avut ecou la București. În urma unei videoconferințe cu autoritățile locale din județele afectate și comandamentul de inundații în sistem de urgență, inițiată de Ministrul Afacerilor Interne. Carmen Dan, s-a dispus ca Secretarul de Stat în MAI,  Raed Arafat, să vină la Buzău în zonele afectate.

Avertizările emise de meteorologi în urmă cu câteva zile nu au rămas fără urmări. Vremea capricioasă, ruperile de nori, precum și vântul puternic au făcut prăpăd în județul Buzău, unde mai multe localități au avut de suportat furia naturii. Astfel, s-au înregistrat sate izolate, drumuri județene blocate, drumuri comunale afectate și gospodării inundate. Toate acestea se regăsesc în bilanțul la nivelul județului Buzău realizat în această dimineață și prezentat de prefectul Carmen Ichim în cadrul unei videoconferințe convocate de Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, atât cu comandamentul de inundații în sistem de urgență, cât și cu autoritățile locale din județele afectate de vremea rea.

Toate acestea nu au rămas fără ecou, iar cei de la  București au reacționat fără întârziere. La Buzău a ajuns secretarul de stat în MAI,  Raed Arafat pentru a evalua situația în urma furtunilor și inundațiilor. „Domnul Secretar de Stat Arafat pleacă acum către Bacău și se va opri în județul Buzău. Vreau Covasna și Brașov, dar am inclus și Buzăul în traseul dumneavoastră. Vreau doamna Prefect să plecați acum pe teren, să vedeți situația exactă și să raportați în permanentă situația.", a declarat minstrul MAI, Carmen Dan.

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, subprefectul Sorin Gheorghe, Comisarul șef de poliție, Laurențiu Pantazi – șeful Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, inspectorul șef, colonel Viorel Găvăneanu – șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu", locotenent-colonel Virgil Cueru, împuternicit inspector Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, precum și reprezentați ai Consiliului Județean Buzău și de la drumuri naționale Sucursala Buzău au plecat  în zonele afectate.

Unele zone, în special cele din zona de munte a județului Buzău, sunt în continuare afectate și se confruntă cu urmările codurilor portocaliu, respectiv galben, ce s-au abătut asupra județului. Deși în unele zone se circulă, problemele cauzate de capriciile naturii nu s-au terminat, așa cum declara dimineață prefectul Județului Buzău, Carmen Ichim: „Din cauza precipitațiilor de aseară, în 4 comune avem ceva probleme cu sate izolate. În comuna Lopătari avem 2 sate izolate, atât auto, cât și pietonal, satul Vârteju cu 100 de familii. În comuna Cănești avem satul Șuchea izolat complet cu 180 de persoane. În Chiliile avem 3 sate izolate traficului auto, Trestioara, Crevelești și Budești. În Brăiești avem izolat un singur sat. Avem probleme pe drumurile comunale și drumurile din zona de munte pentru că în continuare plouă. Nu avem probleme la Electrica. A fost afectat DJ 102F ce face legătura între comuna Odăile și comuna Brăiești. Acolo aseară a fost întreruptă circulația, dar s-a acționat de către Consiliul Județean și se poate circula. Pe DN 10, între km 78 și 94 au fost căderi de bolovani care au fost îndepărtate de Secția Drumuri Naționale. Acum se circulă."
Dupa amiaza a sosit in localitatile afectate secretarul de stat Raed Arafat care a evaluat situatia,Aproape 400 de persoane din comunele Chiliile și Cănești au rămas izolate după ce
pârâul Sărățel și a ieșit din matcă și a mutat tuburile de beton pe care se făcea accesul către 4 sate.

Satele Șuchea din comuna Canești unde locuiesc 120 de oameni și satele Trestioara,
Crevelești și Budești din Chiliile unde sunt 280 de persoane au rămas izolate după ce
viitura a dislocat tuburile de beton pe care se trecea către cele patru sate. Mai mult, în
cele 4 sate nu se poate ajunge nici pietonal. Autoritățile încearcă acum să rezolve
problema și au adus în zonă utilaje care să încerce să repună tuburile la loc iar traficul să
fie reluat.
In comuna  din Chiliile au rămas și fără apă potabilă după ce bazinul de captare a apei a fost colmatat.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că pentru remedierea situației vor ajunge la
Chiliile 80 de jandarmi și militari pentru a ajuta la decolmatarea bazinului astfel încât alimentarea cu apă să fie reluată cât mai curând.
” Sunt situații punctuale grave dar nu putem compara situația cu ce a fost în 2005. Nu știu dacă se impune decretarea stării de alertă în vreo localitate, însă aceasta decizie nuo pot lua eu, ci autoritățile locale și Prefectură. Important e ca acum să venim în sprijinul oamenilor, nu să ne gândim cine plătește aceste lucrări.” a declarat la Buzau, Raed Arafat.Etichete: Arafat |  Buzău |  evaluze |  inundatii |  produsa |  situatia |  trimis
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU