16 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 16 iunie 2019

Ar putea crește limita de subvenționare a centralelor de apartament

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1744 vizualizari 0 comentarii

Numărul buzoienilor care ar putea beneficia de ajutor din partea municipalității pentru a-și monta o centrală termică de apartament ar putea crește. Autoritățile au în plan modificarea regulilor privind acordarea sprijinului financiar astfel încât lista beneficiarilor să cuprindă cât mai multe familii. Anunțul a fost făcut vineri de primarul municipiului Constantin Toma. Edilul șef a declarat că va propune ca venitul maxim pe membru de familie necesar acordării subvențiilor să crească de la 1260 lei cât este în prezent la 1600 de lei, astfel încât tot mai mulți buzoieni să fie ajutați să își cumpere și să își monteze centrale termice de apartament.

"Voi mai veni cu o propunere în următoarea ședință de Consiliu Local în  sensul în care să mărim acordarea de subvenții pana la 1600 lei. Am constatat că sunt foarte mulți între 1263 și 1600 lei, să dăm jumătate din cei 7000 de lei, să-i sprijim totusi în felul acesta. Pentru că noi am prins prin buget o sumă destul de mare și din ce scenarii avem nu s-ar consuma. Este vorba despre 3, 5 milioane de lei", a declarat primarul Constantin Toma.

 

Între timp, săptămâna aceasta, se va da startul licitației pentru desemnarea firmei care să se ocupe de montarea centralelor în școlile și grădinițele din oraș. Primăria Buzău și-a propus ca toate unitățile de învățământ din municipiu să fie debranșate de la sistemul centralizat de încălzire și să aibă sisteme proprii de încălzire a sălilor de clasă. Însă, există și riscul  ca planul să nu poată fi dus la bun sfârșit până la începutul sezonului rece, în cazul în care vor exista contestații după licitație. Dacă se va ajunge în acest punct, autoritățile spun că au soluții pentru a nu i lăsa pe elevi în frig. O variantă ar fi transformarea punctelor termice din cartiere în microcentrale care să furnizeze agent termic în școlile și grădinițele care rămân fără centrale proprii.

" Săptămâna viitoare vom lansa licitația, ne vom bate să le încheiem la timp, bineînteles că există riscul să fie contestații, dar mai avem o variantă de rezervă în sensul în care prin transformarea punctelor termice în microceturi în mai multe zone ale orasului să putem să injectăm agentul termic la iarnă în toate apartamentele care nu se vor debranșa și la școlile în care nu vom putea monta centrale ", a mai spus Toma.  

O altă variantă este punerea în funcțiune a unui cazan vechi, aflat în conservare, dar pe care producătorul de agent termic Ecogen, refuză să îl predea municipalității. În zilele următoare se așteaptă ca magistrații să tranșeze conflictul dintre cele două tabere.

 

Reamintim, problema căldurii în municipiul Buzău a apărut în primăvară, atunci când producătorul de agent termic a fost în imposibilitatea de a mai livra căldură din cauza datoriile acumulate la plata gazelor. În acest context, dar și cu teama că gigacaloria s-ar putea scumpi drastic din toamnă, sute de buzoieni s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire.

 

Etichete: apartament |  centralelor |  crește |  limita |  putea |  subvenționare
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU