01 [APR 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 01 aprilie 2020

Aproape 1000 de salariați trimiși acasă. Şi ar putea continua până la 6.400

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3467 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Crește semnificativ numărul societăților comerciale din Buzău, care își suspendă activitatea și trimit angajații în șomaj tehnic. Până la această oră, aproape 900 de buzoieni au fost trimiși în șomaj tehnic. Cel mai afectat domeniu este cel al confecțiilor, însă criza coronavirusului lovește și Sănătatea. Una dintre cele mai mari clinici medicale, cu puncte de lucru în toată țara, își suspendă activitatea la Buzău. 

În prima parte a zilei, 7 angajatori s-au adresat AJOFM Buzău anunțând că și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Însă după-amiază, situația s-a schimbat semnificativ. Nu mai puțin de 30 de angajatori din județ au solicitat prin intermediul AJOFM sprijinul statului pentru plata șomajului tehnic în cazul a circa 900 de oameni. Cei mai mulți buzoieni trimiși acasă în această perioadă lucrează în domeniul confecțiilor. Sunt, însă, și alte domenii afectate de criza de coronavirus, inclusiv cel al sănătății. Una dintre cele mai mari clinici medicale, cu puncte de lucru în toată țara, își suspendă activitatea la Buzău și trimite angajații în șomaj tehnic.
 
“La ora 15.00, situația este în felul următor: au depus și au confirmat primirea a 30 de documentații, este vorba de 30 de societăți comerciale, care au suspendat raporturile de muncă, contractele de muncă a 895 de persoane. Domeniile de activitate sunt: confecțiile și domeniul HORECA (hoteluri, restaurante și cazare). De asemenea, avem un mare angajator din județul Buzău, din domeniul sănătății, care a depus dosarul pentru a obține șomaj tehnic pentru un număr destul de semnificativ de persoane”, a declarat Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu

Și este doar începutul. Astăzi a fost prima zi în care angajatorii au putut depune solicitările pentru obţinerea fondurilor necesare achitării şomajului tehnic pentru perioada 16-30 martie. Cererile vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi. 


La Buzău, mii de persoane ar putea rămâne fără un loc de muncă în perioada următoare. Angajatorii estimează ca aproape 6000 de salariați din firmele din județ să fie concediați sau trimiși în șomaj tehnic pe perioada pandemiei. 

Tociu la Focus TV: 6.400 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic

Criza Coronavirus care se manifestă, deja, în economia judeţului Buzău va trimite în şomaj tehnic circa 6.500 de angajaţi. Cifra a fost avansată marţi seară la emisiunea Sens Direct de la Focus TV, de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, Ionel Tociu. Într-o intervenţie telefonică în direct, Tociu a zis că de la primele semne ale crizei a luat legătura cu peste 1.800 de angajatori care i-au spus că vor trimite în şomaj tehnic, în total 6.500 de angajaţi, dar că marile întreprinderi buzoiene, în special cele de pe platforma industrială nu va concedia oameni.

Iată ce a zis Ionel Tociu la Focus TV: "Am contactat 1.850 angajatori de la cel mai mare din judeţ până la cei cu 2-3 angajaţi. Astfel, 421 de angajatori ne-au spus că o să concediem, ori o să suspendăm, ori o să reducem activitatea pentru o perioadă de timp contractele de muncă pentru că s-au redus tot ce înseamnă comenzi. Practic, industria divertismentului a îngheţat. Alături de ei industria confecţiilor a îngheţat şi ea pentru că era dependentă de comenzi externe şi vorbesc aici între firmele de lohn, care nu primesc materie primă, transporturile internaţionale fiind oprite." 

În acest mod, peste 6.000 de buzoieni vor intra în şomaj tehnic începând de azi, după cum a precizat la emisiunea Sens Direct de la Focus TV, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. 

"Aproximativ 6.400 de persoane, începând cu data de 1 aprilie, potrivit Ordonanţei 132/2020, vor intra în aşa-numitul şomaj tehnic. Foarte probabil, de la 1 aprilie, aproape 6.400 de persoane vor ajunge în evidenţele AJOFM."

Tociu a dat, însă, şi o veste bună, anume că destul de mulţi angajatori i-au explicat că nu vor face concedieri: "Nu vom concedia, nu vom închide producţia. Asta mi-au spus 1.430 de angajatori cu care am discutat în ultimele zile."

Şeful AJOFM a mai precizat în acelaşi cadru că marii angajatori, cel puţin cei de pe platforma industrială, nu vor concedia angajaţi.Etichete: ajofm |  buzoieni |  ionel tociu |  somaj tehnic |  acasă |  Aproape |  salariați |  trimiși
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU