03 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Luni, 03 februarie 2020

Apel al pediatrilor către părinții îngroziți de gripă: ”Mergeți și la medicul de familie”

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 2895 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Ne bucurăm de soare și temperaturi de primăvară, însă vremea anormal de caldă pentru mijlocul iernii vine la pachet cu un număr crescut de viroze respiratorii dar și cu numeroase cazuri de gripă. În ultimele zile, când temperaturile au crescut chiar până la 18 grade, la Buzău, Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean a fost luată cu asalt de copii și adulți diagnosticați cu afecțiuni respiratorii. Iar situația s-ar putea înrăutăți, dacă ținem cont de oscilațiile de temperatură din zilele următoare. Vom trece de la vremea de primăvară direct la zile cu două trei grade în termometre.

La UPU  Buzău, în ultimele trei zile, aproape 30 de copii au fost diagnosticați cu gripă. Micuții au fost duși de părinți la Urgențe cu simptome specifice afecțiunilor respiratorii iar testele rapide au confirmat prezența virusului gripal. Unii au fost trimiși acasă,fiindu le prescris tratament specific, alții au ajuns direct pe patul de spital, în secția de Boli Infecțioase.
”Începând din 31 ianuarie și până pe 2 februarie s-au înregistrat la UPU 27 de cazuri de gripa confirmate, in urma testelor rapide. Cazurile de gripă confirmate au fost direcționate la secția Boli Infecțioase iar cazurile diagnosticate  cu infecții respiratorii și pneumonii au rămas internate în secția Pediatrie. La acest moment secția de Pediatrie este ocupata în proporție de 75%.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.
Zilnic, sunt zeci de părinți care își duc copiii la Urgențe, unii cu semne clare de gripă, alții doar cu febră dar speriați ca nu cumva micuții lor să aibă această afecțiune. Ceea ce face ca activitatea de la UPU Pediatrie să se desfășoare destul de anevoios. Specialiștii recomandă buzoienilor să se adreseze medicilor de la Urgențe doar atunci când au într-adevăr nevoie. Dacă micuții  prezintă forme ușoare de boală, să  treacă mai întâi pe la cabinetul medicilor de familie.
”Week-end ul trecut au fost 100 de prezentări pe gardă, toată săptămâna sub 50 de prezentări nu a scăzut. Majoritatea sunt infecții respiratorii, cred că 20 la sută au fost gripe confirmate prin testul rapid. Fac apel la părinți să se adreseze și medicilor de familie. Când vin doar cu febră pot merge și la medicul de familie sau să aștepte măcar 12 ore să apară și alte simptome să vedem în ce direcție o luăm”, a declarat Gina Anica, medic șef UPU Pediatrie Buzău.
În perioada următoare cazurile de viroze și gripă s-ar putea înmulți, pe fondul vremii capricioase. În week end s-au înregistrat chiar și 18 grade, însă de marți  vremea se răcește brusc. Temperaturile scad de la o zi la alta cu mai bine de 10 grade, astfel că sâmbătă sunt așteptate maxime de 1-2 grade. Toate aceste oscilații de temperatură își pot spune cuvântul asupra organismului. Așa că cel mai bine, în această perioadă, evitați aglomerația. Chiar dacă este vreme caldă, copiii trebuie ținuți departe de mall-uri și alte locuri în care virusurile se pot transmite cu ușurință. Iar dacă un copil prezintă semne de boală, în niciun caz nu trebuie dus în colectivitate.
O importanță majoră pentru a ține departe gripa o au și măsurile de igienă personală -spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, o alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.
Etichete: îngroziți |  către |  familie |  gripă |  medicul |  Mergeți |  pediatrilor |  părinții
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU