14h 00' ACTUALITATE Buzau
Joi, 20 iulie 2017

UPDATE Aparatul Primăriei Buzău, acuzat că a modificat o hotărîre CLM. Trebuie schimbată!

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1947 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
UPDATE [14:00] 21 IUL 2017 ›


O nouă hotărîre redactată de către funcţionarii Primăriei Buzău va trebui modificată. Este vorba despre hotărîrea privind mandatarea primarului Constantin Toma de a urma toţi paşii în vederea reducerii tarifului la apa meteorică. 

După ce a fost sesizată de către un consilier local, Prefectura Buzău a stabilit că funcţionarii din Palatul Comunal au modificat actul asupra căruia aleșii și-au dat votul. Mai exact, la ultima ședință, una s-a discutat, votat şi scris în titlul hotărîrii, şi altceva apare în forma finală. Ca urmare, prefectul de Buzău i-a cerut primarului Constantin Toma să ia măsuri pentru a intra în legalitate. „Am studiat aît proiectul de hotărîre, cel cu reclamaţii, cît şi hotărîrea care a fost transmisă Instituţiei Prefectului pentru verificarea legalităţii şi am constatat că nu s-au respectat prevederile Legii 24 privind emiterea de acte normative. Practic, titlul hotărîrii a fost cum şi-au spus consilierii locali voinţa, acesta a fost proiectul aprobat cu 18 voturi şi 4 abţineri, deci , clar, aşa au vrut, dar, în dispozitivul hotărîrii fost trecut cel din proiectul de hotărîre, adică se reduce clar, lucru pentru care am constatat că ar fi o eroare materială şi că trebuie îndreptată. Am avut o discuţie cu domnul primar în acest sens, a consimţit că aşa a fost, că nu a fost altfel, iar astăzi va îndrepta eroarea materială şi o va trimite. Va fi exact pe voinţa consilierilor locali, pentru că nimeni, nici măcar primarul, nu are voie să schimbe voinţa Consiliului Local” a declarat prefectul Carmen Ichim. Nu este pentru prima dată cînd Prefectura Buzău descoperă nereguli cu privire la hotărîrile adoptate de Consiliul Local Municipal Buzău. Pentru a nu se mai ajunge în această situaţie, şeful Casei Albe ar putea trimite propriii jurişti să asiste la toate şedinţele miniparlamentului local. „Cred că, atunci cînd se vor ţine şedinţe şi vom şti ordinea de zi, voi trimite mereu, de aici, un reprezentant, ca să nu mai fie alte discuţii contrare. E firesc, se poate face, verificarea legalităţii actelor este sub controlul Instituţiei Prefectului” , a mai spus Carmen Ichim. 


Reamintim, totul a pornit după ce, zilele trecute, consilierul municipal Silviu Roşioru a cerut Prefecturii Buzău să verifice documentele emise de primăria Buzău privind propunerea de modificare a tarifului apei meteorice. 
Asta după ce la ultima ședință a Consiliului Local Municipal Buzău, au fost discuţii ample pe acest subuiect. Unul dintre consilierii Opoziției a semnalat faptul că nu Consiliul Local Municipal poate decide o reducere de tarife, aşa cum cerea edilul şef, ci membrii Asociației de Dezvoltare Intracomunitară, adică primarii localităților deservite de Compania de Apă. După ample discuții titlul hotărîrii a fost schimbat, dar conținutul a rămas la fel. Constatarea acestui fapt l-a determinat pe Silviu Roşioru să reclame Instituției Prefectului toată situația. Alesul a acuzat că intervenția asupra hotărîrii ar fi fost făcută de funcționarii primăriei la presiunea primarului Constantin Toma. 

Apa meteorică şi încercarea municipalităţii buzoiene de a determina modificarea tarifelor percepute pentru acest serviciu nasc noi pasiuni. Un consilier local acuză faptul că, la ultima şedinţă, una s-a discutat şi votat, alta apare pe hîrtie, în forma finală a hotărîrii. Meciul se va tranşa la Prefectură unde a ajuns deja o sesizare, în care primarul Constantin Toma este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra funcţionarilor ca să modifice actele asupra cărora aleşii şi-au dat votul. Edilul-şef nu comentează, iar instituţia Prefectului a anunţat că începe verificările.


La ultima şedinţă a Consiliului Locval Municipal Buzău, cea de la finele lunii iunie, au fost ample discuţii pe tema reducerii tarifelor pentru apa meteorică, tarife percepute de compania de Apă. Primarul Constantin Toma le-a prezentat aleşilor concluziile unui studiu care susţin micşortarea acestor tarife, după care plenului i s-a cerut un vot pentru această diminuare. Disucuţiile auapărut exact în acest punct pentru că unul dintre consilierii Opoziţiei a semnalat faptul că nu Consiliul Local Municipal poate decide o reducere de tarife, ci membrii Asociaţiei de Dezvopltare Intracomunitară, adică primarii localităţilor deservite de Compania de Apă. După ample discuţii, titlul hotărîrii a fost schimbat, dar conţinutul a rămas la fel. Constatarea acestui fapt a determinat un consilier local să reclame Instituţiei Prefectului toată situaţia.
 "Am făcut o petiţie către doamna prefect prin care să ne lămurească dacă această hotărîre este legală. În titlu propunerea d-lui Consilier Dragoş Liviu Barbu, consilier PNL a fost modificată, iar conţinutul hotărîrii este altul. Concret, propunerea consilierului Dragoş Barbu prevedea să împuternicim pe dl primar al municipiului Buzău să îndeplinească toate formalităţile pentru realizarea reducerii cu 50% a preţului apei meteorice aplicată pentru municipiul Buzău, iar în hotărîre, la articolul 1 se aproba reducerea, deci, deja se şi aprobă. Noi nu am făcut lucrul acesta, noi am notat cu totul altceva, iar în transcriere scrie altceva"a declarat pentru focus TV consilierul PSRo  Silviu Roşioru
La rîndul său, consilierul liberal care a propus în timpul şedinţei modificarea explică faptul că nu s-a referit doar la titlul hotărîrii, ci şi la conţinut: "Persoanele sau cei care sunt capabili să modifice preţul sunt cei din ADI, iar noi, în forma propusă iniţial de primar, practic, noi consilierii, stabileam mişcorarea preţului ceea ce este contrar statutului societăţii. Noi putem, în ordine inversă, adică împuternicim primarul să negocieze sau să propună micşorarea preţului apei meteorice sau eliminarea completă. Concret, eu am solicitat modificarea hotaririi complet, nu numai a titlului. Forma corectă e cea care am propus-o eu, adică împuternicirea primarului să ducă la îndeplinire negocierea preţului apei sau micşorarea preţului. Eu am crezut că s-a aprobat în forma pe care am propus-o eu."a spus ,la rindul sau,consilierul liberal Liviu Barbu.

În sesizarea depusă la Instituţia Prefectului, consilierul Silviu Roşioru acuză faptul că intervenţia asupra hotărîrii ar fi fost făcută de funcţionarii primăriei la presiunea primarului Constantin Toma. Edilul-şef nu a vrut să comenteze subiectul, afirmînd că nu ştie despre ec este vorba.
Lucrurile urmează să fie lămurite de Instituţia Prefectului, în urma unei analize:" Am dispus colegilor să verifice acea hotărîre de Consiliu Local. Am dispus să se solicite să se verifice şi procesul verbal de la şedinţă. Pînă vineri la ora 9.00 vom studia şi vom avea un răspuns vizavi de aceste aspecte.",,a transmis prefectul Carmen Ichim
De mai multă vreme, primarul Constantin Toma a anunţat că îşi doreşte reducerea cu 50% a tarifelor pentru apa meteorică. Contrazis de conducerea Companiei de Apă şi de membrii ADI, edilu-şef a cerut un studiu care să arate dacă este posibilă o asemenea diminuare. Decizia nu poate fi luată în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, unde edilul-şef poate propune o diminuare a tarifelor. Ulterior, modificarea trebuie aprobată de autoritatea de reglemntare în domeniu, aşa cum este banca europeană pentru Reconstrucţie.Etichete: acuzat |  Aparatul |  Buzău |  conţinutul |  hotărîri |  modificat |  Primăriei
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU