21h 05' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 23 octombrie 2018

UPDATE Apa potabilă cu mari probleme. Şedinţa ADI cu scîntei

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
2 voturi 2779 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [21:05] 23 OCT 2018 ›
Scandalul dintre primarul Buzăului Constantin Toma și directorul Comapniei de Apă, Ionel Tescaru, a ajuns astăzi într- o nouă etapă, derulată în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008. Cum de la întâlnire a lipsit chiar edilul care zilele trecute a adus acuzații grave cu privire la calitatea apei furnizate de operatorul regional în mai multe localități din județ, explicațiile oferite de Ionel Tescaru au fost arbitrate de președintele ADI, Petre Emanoil Neagu. Vizibil deranjat de conflictul care persistă între cel două părți, președintele ADI 2008 a cerut explicații de la conducerea operatorului de apă.

„Apa care a fost furnizată de către Compania de Apă către beneficiari în UAT-ul a fost otrăvită sau nu, a fost bună de băut, a fost potabilă sau nu a fost potabilă.”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Deși nu a negat depășirile scoase la iveală de analizele făcute de direcția de sănătate Publică Buzău, la rîndul lui, Ionel Tescaru a avut o explicație halucinantă. Situația era cunoscută de multă vreme, înainte ca operatorul să fie reponsabil cu livrarea apei în localitățile respective. Totul se va rezolva, după ce investițiile programate vor fi finalizate, spune directorul Companiei de Apă Buzău: „Toate localitățile pe care le-am preluat cu furnizare de apă, cu anumite derogări date de autoritățile sanitare și pe care le-am respectat și care să respecte legea, deci, apa avea, pentru anumiți parametri, anumite depășiri, în fiecare localitate. Apa a fost, o apă nu otrăvită... Toate localitățile pe care le-am preluat, aproape toate localitățile au o problemă cu apa. E o problemă cu apa, asta e apa în județul Buzău pentru că majoritatea, peste 90% e din surse subterane. De aceea le și preluăm, acesta este rostul nostru, acesta este și obiectivul nostru, de-a le prelua și de-a le face conforme într-un buget. Degeaba nu am furnizat și nu vom furniza decât tot respectând termenele și noțiunile legale.”

Iar lista investițiilor este destul de lungă și termenele de finalizare sunt în general prevăzute pentru anul viitor. În concluzie, mii de buzoieni vor primi în continuare la robinete apă cu amoniu, cloruri și fier, fapt cu care primarii aleși să-i reprezinte sunt de acord. 

„Am accesat punctele de mediu și am schimbat rețeaua, acum tot mă țin de domnul director să preia apa. Domnul director a venit și a luat analize și a spus că există fier și amoniu. Ce să facem? Dacă pe pământ facem noi ce putem, dar sub pământ, ce pot să fac eu că există apă care depășește amoniu și fier? Și atunci, împreună cu toți, de aceea cred că și pe dumneavoastră, și pe mine, ne interesează pentru oameni să facem ceva împreună. Astăzi și eu, și Florica, suntem în fața dumneavoastră pentru a putea să fim preluați de Compania de Apă și am putea să dăm apă. Nu cred că se poate rezolva mâine, dar eu cred că se poate rezolva.”, a declarat Florin Leaua, primar comuna Puiești.

Până și Direcția de Sănătate Publică, instituție care confirmă depășirile înregistrate, spune că pericolul consumului acestei ape nu este atât de mare. 

„Depășirile nu sunt periculos de mari, deci ele nu au înregistrat valori care să ne îngrijoreze foarte tare. Noi suntem obligați să zicem „depășește concentrația admisă” și dacă e vorba de un microgram și de zece și de o sută. Dar în condițiile în care concentrația admisă pentru parametrul Fier de către Legea 458/ 2002, este de două sute de miligrame, două sute de micrograme de fier la litrul de apă, deci în condițiile astea, noi avem în jur de 230-250-300 și puțin peste 300. Dacă ne uităm în registrul național, majoritatea județelor au o mie și ceva.”, explică Elena Dorobanțu, medic de igienă DSP Buzău.

În final, singura consolare a miilor de buzoieni aflați în localitățile pentru care Direcția de sănătate Publică nu a emis autorizații va fi o scădere a facturilor începând cu 1 inuarie. Anunțul a fost făcut char de Ionel Tescaru care a explicat că începând cu anul viitor intră în vigoare o directivă europeană care îl obligă să scadă consumul facturat abonaților cu 30%, acolo unde apa nu este conformă. Asta înseamnă, în final, o scădere a sumei totale facturate. 

Evoluţia evenimentelor de marţi dimineaţă are şi o componentă politică. De exemplu, era de aşteptat ca primarul Toma să fi avut mai multă aderenţă la scandal, altfel ce sens avea acea scrisoare deschisă. Mai mult, se prevedea ca afectele lobbystice ale şefului P.S.D. Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, asupra primarilor din A.D.I., majoritatea pesedişti şi chiar asupra preşedintelui C.J. şi al A.D.I., Emanoil Neagu, să fi dat o altă turnură evenimentelor. La şedinţă, însă, am asistat la o piesă în care Neagu a jucat propria carte, iar asta poate fi o palmă dată lui Ciolacu şi lui Toma.
Nu au apă potabilă și sunt nevoiți să trăiască cu apă plată, iar dacă nu-și permit să o cumpere consumă, în continuare, apă plină de cloruri, amoniu și fier. Cu alte cuvinte, sunt expuși zilnic la un pericol care chiar dacă nu are efecte imediate, pe termen lung, le poate pune sănătătatea în pericol.  În această situație sunt mii de buzoieni din nouă localități din județ care sunt alimentați de la rețeua de apă a Companiei de Apă. Este vorba despre Cozieni, Crângu Ursului, Murgești, Murgești Batagu, Padina, Pogoanele, Căldărăști, Săhăteni și Vintileanca. Situația este destul de gravă și confirmată chiar de analizele efectuate de medicii de la Direcția de Sănătate Publică Buzău, confirmare în urma cărora au fost trasate sarcini, însă , nimeni nu verifică dacă au fost sau nu duse la îndeplinire.   Problema calității apei din localitățile buzoiene a fost sesizată și de primarul municipiului resedinta de județ, Constantin Toma, care a trimis în acest sens o informare și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară 2008 care va avea chiar astazi o ședință unde cel mai probabil vor fi luate în discuție și aceste aspecte. De altfel, ședința de astăzi este o altă ocazie pentru primarul Constantin Toma de a-i cere lui Ionel Tescaru să plece din funcția de director al Companiei de Apă. Urmărim evoluția lucrurilor în ședința ADI de la ora 11.00 și revenim cu detalii. 

Etichete: potabila |  probleme |  scîntei |  Sedinta
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU