14h 14' ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 20 noiembrie 2019

ANM: ”Discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 sau 100 de ani. Cum se pregătesc autoritățile

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 3081 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro
UPDATE [14:14] 20 NOV 2019 › Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o informare meteorologică. Potrivit meteorologilor, vor fi ploi însemnate cantitativ, răcire, ninsori la munte, precipitații mixte în Moldova, Transilvania și zona deluroasă a Munteniei, dar și intensificări ale vântului.
Astfel, în intervalul 20 noiembrie, ora 18:00-23 noiembrie, ora 10:00 temporar va ploua îndeosebi în jumătatea de sud a țării, unde local se vor acumula cantități de apă care vor depăși 20...25 l/mp, iar îndeosebi în zona de munte a Olteniei, izolat 40...60 l/mp.
Vremea se va răci treptat, astfel încât vineri (22 noiembrie) și sâmbătă (23 noiembrie) în jumătatea estică a teritoriului se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei. În zona montană, mai ales la altitudini de peste 1500 m, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar începând din seara zilei de joi (21 noiembrie), trecător, precipitații mixte ce pot determina depuneri de polei, se vor semnala și în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei și în dealurile Munteniei.
La munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de peste 70...80 km/h, spulberând trecător zăpada. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45...55 km/h, vor fi și în zonele mai joase de relief.
Prima lună de iarnă pare să nu aducă fenomene severe, dar putem discuta despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Declarația îi aparține  Elenei Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie .

„Primele semnale în ceea ce priveşte prognoza pentru următoarele patru săptămâni indică, din punct de vedere al regimului de temperaturi, valori ridicate. Prima lună de iarnă pare să nu aducă fenomene severe, dar vom actualiza aceste informaţii. Nu trebuie să excludem că iarna în România aduce perioade în care să putem vorbi de fenomene de viscol, cantităţi abundente de precipitaţii şi perioade de ger. Cu siguranţă, în fiecare perioadă a acestui an, discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust în acest sens, dar o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă. De asemenea, în sezonul de tranziţie, de primăvară, nu am exclus în ultimii ani să avem stări autentice de iarnă, cum a fost şi în martie 2019 sau în aprilie 2017, când am avut avertizare Cod portocaliu pentru strat de zăpadă de 25 de cm în zona Moldovei”, a menţionat Mateescu.

Conform specialistului, din datele centralizate de ANM reiese faptul că luna noiembrie a acestui an ar putea să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice.

„Până la acest moment, primele două decade ale lunii noiembrie, indică posibilitatea ca această lună să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Avem, la acest moment, o abatere termică pozitivă de 7 grade faţă de cât ar fi normal să se înregistreze într-o lună noiembrie, în ţara noastră. Trebuie să ne bucurăm că, începând de miercuri şi până vineri, dar şi pe parcursul zilei de sâmbătă, vom avea precipitaţii. Veştile sunt bune, pentru că mai ales în jumătatea de sud a ţării, local în centru şi est, ne aşteptăm la cantităţi de precipitaţii în general cuprinse între 20 – 25 l/m, izolat 40-50 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi la altitudini mai joase. Acest lucru nu va face decât să determine o uşoară refacere a rezervei de apă din sol. Începând din iulie şi până în prezent avem 4-5 luni consecutive în care precipitaţiile insuficiente sau absenţa acestora în mai multe zile consecutive, asociate şi cu o vreme deosebit de caldă, au accentuat starea de secetă pedologică extremă. Pentru agricultură este mare nevoie de apă, pentru că intrăm în iarnă şi perioada următoare, cunoscută ca fiind perioada de acumulare a apei în sol, trebuie să ne dea speranţa unui an agricol 2019-2020 bun”, a spus Elena Mateescu.

La Buzău, autoritățile se pregătesc să facă față iernii. 6 comisii mixte de control vor verifica în intervalul 27 noiembrie – 4 decembrie capabilitatea de intervenție a Secției de Drumuri Naționale și a Consiliului Județean Buzău pentru gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea în iarna 2019-2020.

Comisiile formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Buzău, ai serviciilor deconcentrate, precum și ai SDN și CJ Buzău vor verifica în teren toate bazele de deszăpezire din județ, unde administratorii de drumuri naționale și județene trebuie să facă dovada că dețin stocurile de material antiderapant, carburant și utilajele necesare pentru asigurarea intervențiilor în cazul unor fenomene meteo severe (ninsori abundente, viscol, polei).

Rezultatele controalelor vor fi prezentate membrilor CJSU Buzău pe 6 decembrie și, în cazul constatării unor deficiențe, administratorii de drumuri vor fi obligați să ia imediat măsurile necesare pentru remedierea acestora.

Există însă și puncte vulnerabile. Primul dintre ele  îl reprezintă zona Rm-Sărat, unde până acum nu s-a reușit încheierea unui contract cu o firmă care să asigure deszăpezirea.  
Probleme sunt și în comunele Amaru și Pardoși unde , la fel, nu sunt încheiate contracte de deszăpezire. Mai mult, primăriile nu au nici utilaje cu care să intervină la nevoie, pentru deblocarea drumurilor. Sunt însă promisiuni că și aici situația se va rezolva.
Totuși rămân probleme pe drumurile naționale unde mai sunt de montat parazăpezile. Peste 6000 de metri liniari de parazăpezi urmează să fie întinși pentru a proteja șoselele de zăpada ce ar putea fi adusă de pe câmp de viscol.
O problemă serioasă se anunță la Florica, acolo unde CNAIR a decis să monteze parapete pe drumul național 2.
Etichete: ANM |  iarna grea |  Mateescu |  despre |  Discutăm |  iarna |  scenariul |  ultimii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU