29 [FEB 16] ACTUALITATE Buzau
Luni, 29 februarie 2016

Anchetă. Tone de hoituri aruncate pe cîmp

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
0 voturi 1302 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Direcţia Sanitar Veterinară a pornit o anchetă în cazul resturilor de origine animală găsite aruncate la sfîrşitul săptămînii trecute la marginea localităţii buzoiene Ruşeţu. Cazul a intrat şi în atenţia Gărzii de Mediu care a înştiinţat deja Ministerul Mediului. Grămezile de carcase şi resturi au fost adunate vineri seară şi incinerate pentru a înlătura un eventual focar de infecţie. Autorităţile sînt de părere că cel responsabil este un mare procesator al cărnii neînregistrat pe raza judeţului Buzău. Ce anume l-a determinat este o mare enigmă deşi a fost conturat un posibil motiv.

O anchetă amplă a fost demarată de către autorităţile judeţene  după ce, vineri, pe un cîmp din localitatea Ruşeţu au fost găsite grămezi întregi cu resturi de origine animalieră. Descoperirea a fost făcută de către un localnic, aflat la muncă în zonă. Aproape trei tone de resturi, carne, organe, carcase de vită, porc şi pui au găsit aruncate pe cîmp comisarii Gărzii de Mediu şi inspectorii sanitar-veterinari. Au fost prelevate probe la faţa locului ulterior resturile fiind incinerate pentru a înlătura pericolul unui focar de infecţie. 
„Am găsit o cantitate de aproximativ 3000 kg, mai precis 2950 kg, provenienţa nu o cunoaştem. În judeţul Buzău în zona de care vorbim nu este nici un operator economic care să fi avut o capacitate de procesare atît de mare”, a declarat Ciprian Botezatu, directorul DSVSA Buzău.La faţa locului inspectorii sanitar-veterinari au găsit mai multe etichete cu ştampile şi înscrisuri, autorizaţii aparţinînd unor instituţii de control din alte judeţe. Mai precis, oamenii legii vorbesc despre faptul că produsele erau avizate în alte judeţe din ţară ceea ce înseamnă că procesatorul vinovat de aruncarea resturilor animaliere nu ar fi din Buzău. Printre deşeurile animaliere inspectorii sanitar-veterinari au găsit şi preparate din carne aflate încă în termen de valabilitate. „Avînd în vedere diversitatea sortimentală, elementele de identificare şi mărcile de sănătate pe care le-am găsit denotă că este vorba de o unitate de procesare de capacitate mare. Este vorba de o diversitate de elemente de identificare şi furnizori de materie iniţială, primă, sînt tot felul de abateri din toată ţara, atît din zona de Nord cît şi de Sud, va fi o muncă laborioasă în a corela toate datele, fiecare DSV judeţean notificat de noi va face propriile anchete”, a precizat Ciprian Botezatu.Reprezentanţii Prefecturii au declarat ieri că ancheta se află pe mîna instituţiilor publice locale atent monitorizate de către cele centrale. În acelaşi timp a fost vehiculat şi un motiv pentru care procesatorul necunoscut ar fi aruncat resturile pe cîmpul de la marginea localităţii buzoiene. “Acest caz a fost raportat atît la ANSVSA Bucureşti cît şi la IGPR, este o anchetă la nivel naţional pînă la urmă. Probabil costurile de distrugere fiind foarte mari, probabil cineva a considerat că e mai bine să le arunce decît să le distrugă dar cred că este o chestiune de costuri de distrugere a deşeurilor”, a declarat George Sava, prefectul judeţului Buzău. Nu este pentru prima dată cînd resturi de animale sînt aruncate la întîmplare, pe cîmpuri din judeţul Buzău. O astfel de situaţie s-a înregistart şi la Poşta Cîlnău. În urmă cu circa doi ani, tone de deşeuri animaliere au fost descoperite în comună. S-a dovedit în final că administratorul unui abator încerca să scape de deşeurile rezultate din sacrificări de animale, aruncîndu-le la înîmplare pe cîmp, fără să-i pese de sănătatea localnicilor.


Etichete: Anchetă |  aruncate |  hoituri
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU