28 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 28 septembrie 2019

Analiză de risc, obligatorie în școli. Cine nu are, plătește

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3337 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Analiză de risc, obligatorie în școli. Cine nu are, plătește Amenda pentru lipsa documentului, 10.000 de lei

Zeci de școli din județul Buzău riscă amenzi drastice pentru că nu respectă legea privind siguranța elevilor cât timp sunt la ore. Aproape 200 de unități de învățământ din județ au fost identificate de polițiști fără pază, iar înainte de a trece la sancțiuni, oamenii legii le-au vorbit  directorilor de școli despre obligațiile pe care le au când vine vorba despre securitatea copiilor. Mai exact, fiecare școală trebuie să întocmească o analiză de risc pe baza căreia trebuie luate toate măsurile pentru îndepărtarea pericolelor din unitățile de învățământ.

La trei săptămâni de la începerea anului școlar, directorii unităților de învățământ au aflat ce au de făcut pentru ca mediul educațional să fie unul cât mai sigur pentru elevi.
Indicațiile au venit chiar de la polițiștii care au descoperit neregulile pe teren și care urmează să meargă din nou în control și să aplice sancțiuni, acolo unde este cazul. Și din păcate, siguranța în mediul școlar nu este o prioritate în sute de unități de învățământ, găsite fără paznici și fără supraveghere video.
Atenție însă, paznicii angajați au nevoie de tastări speciale, nu doar de diplome care să ateste că au absolvit cursuri de calificare profesională în domeniu.
Lista măsurilor ce trebuie luate de fiecare școală pentru a oferi un mediu sigur pentru elevi este însă mult mai lungă, și poate fi stabilită doar de un expert în domeniu. Acesta va întocmi o analiză de risc, pe baza căreia directorul trebuie să ia toate măsurile de siguranță. Documentul a devenit obligatoriu anul trecut, iar cei care nu îl dețin riscă sancțiuni de 10.000 de lei.
Întocmirea documentului costă câteva sute de lei. De exemplu, directorul Școlii generale nr. 11 din municipiul Buzău, acolo unde învață aproape 2000 de elevi, are acest document realizat în 2016, iar acum urmează să-l refacă. Atunci a cheltuit 350 de lei, însă a învățat ce trebuie să facă pentru ca elevii să fie în siguranță.
 „ În primul rând au fost probleme cu împământarea, delimitarea unor spații – ca să nu mai aibă acces copiii la ele – fixarea unor posturi – că știți că, și la noi, fiecare trebuie să lucreze 8 ore. La început aveam prea puțini paznici și nu aveam cum să le mai dăm liber și ajunseseră să lucreze și sâmbăta și duminica. Acolo stipulează clar: câte posturi sunt, cum se lucrează prin rotație, tot ceea ce trebuie să facem noi ca directori. Și vă spun: e foarte greu pentru directori! Mie mi se părea normal ca o școală să aibă și un jurist. „ , a declarat pentru Focus Tv Aurelian Poterașu, directorul Școlii nr. 11 Buzău.
Tot de anul acesta, fiecărei școli i-a fost desemnat câte un polițist responsabil care să poate fi contactat pentru orice problemă care ar putea apărea în timpul orelor. Acesta ar urma să discute cu elevii problema apărută, dar și cu părinții acestora. În plus, managerii școlilor au fost rugați să le transmită șoferilor microbuzelor școlare să stea să aștepte toți copiii și să fie îngăduitori atunci cînd unii dintre ei întîrzie, să-i aștepte și să le asigure transportul până la școală, fără ca cei mici să fie nevoiți să apeleze la alte mijloace de transport și să se expună astfel unor pericole.Etichete: Analiză |  școli |  obligatorie |  plătește
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU