11 [MAI 15] ACTUALITATE Buzau
Luni, 11 mai 2015

ANAF nu mai emite decizii de plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 1636 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

După ce aproximativ 50 de mii de buzoieni au primit plicuri de la Fisc prin care erau înştiinţaţi că au de plătit sume reprezentînd asigurările sociale de sănătate , multe dintre ele, pentru venituri suplimentare ridicol de mici, ANAF a  anunţat că suspendă deciziile privind CASS pentru copii şi persoanele care au avut venituri sub salariul minim în 2012.
 Săptămîna trecută, președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii și comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate  pentru anul 2012, informează un comunicat al instituţiei. La începutul acestui an, ANAF a emis zeci de mii de decizii de plată a CASS calculat din oficiu la valoarea salariului minim  .Decizia a fost luată pînă la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 și 3 ale Titlului IX privind persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vîrsta de 18 ani împliniţi şi persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decît salariul de bază minim brut pe țară, anunţă comunicatul.
Foarte multe persoane au primit decizii de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru venituri obţinute exclusiv din dobînzi, chirii, dividende sau alte surse. În multe cazuri, veniturile nici măcar nu existau, fiind vorba de alocaţii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite şi neplătite. Fiscul a calculat din oficiu contribuţiile în funcţie de salariul minim brut, aşa cum prevede Codul fiscal. Anomalia legislativă care impune plata CASS la salariul minim a fost declarată neconstituţională încă din 2010.Etichete: asigurări |  contribuţiilor |  decizii |  emite |  plată |  sănătate
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU