09 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 09 septembrie 2019

An școlar nou, probleme vechi. Cum a început școala la Buzău

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3315 vizualizari 0 comentarii

A sunat clopoțelul, luni, în toate școlile din județul Buzău. Elevii s-au reîntors în bănci în timp ce cei mici au pășit timizi pe noul drum, unii în școli mai noi, alții în școli mai vechi, cu dotări mai puține, în funcție de bugetul UAT-urilor și preocupările autorităților. 
În județul Buzău, există încă unități de învățământ fără autorizații sanitare de funcționare ori fără avize de la pompieri. Ultimele statistici realizate de autorități arată că 24 de școli și grădinițe nu au avize de la Direcția de Sănătate Publică fie pentru că toaletele sunt în curte, fie pentru că nu au apă curentă. În alte situații, clădirile sunt degradate, lumina nu este conformă ori sunt alte deficiențe care au dus la neeliberarea autorizației de către DSP.
Totodată, peste o sută de unități școlare nu au primit autorizații de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. Cele mai multe sunt din mediul rural, însă sunt și grădinițe, școli și licee din municipiul Rm Sărat în aceeași situație, la fel ca Palatul Copiilor și Clubul Sportiv Municipal din Buzău. Vorbim de clădiri vechi pentru care obținerea unui aviz necesită multe modificări, care nu se pot face de pe o zi pe alta, însă în aceste unități merg zilnic sute de elevi care pot fi în pericol în cazul izbucnirii unui incendiu.
Probleme sunt și la capitolul microbuze școlare. Raportările autorităților arată că în județul Buzău ar mai fi nevoie de 25 de mijloace de transport în comun, dintre care 22 cu capacitate de 19 locuri plus 1.
Pe de altă parte, există și o veste bună: anul acesta programul Cornul și laptele se va desfășura fără sincope, după ce anul trecut copiii din județul Buzău nu au primit nici măcar o zi vreunul dintre produsele guvernamentale. Anul acesta, autoritățile județene s-au preocupat din timp să finalizeze licitațiile pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa anul acesta de distribuirea către elevi a produselor guvernamentale, astfel încă din prima zi de școală copiii au beneficiat de covrigei și lapte.
Rămân însă alte și alte situații care vor trebui lămurite în timpul acestui an școlar. În primul rând, vorbim despre terenul de sport al Școlii nr 1, care a fost retrocedat iar primăria și actualul proprietar nu au ajuns la o înțelegere privind utilizarea suprafeței. Intenția proprietarului este să vândă însă consilierii local municipali nu au căzut până acum de acord asupra prețului, invocând suma prea mare cerută de cei cărora le-a revenit terenul. Luni, 9 septembrie, subiectul va fi abordat din nou de consilierii locali municipali, proiectul privind cumpărarea terenului fiind din nou pe ordinea de zi.
Cu bune și cu rele, mai pregătite sau mai puțin pregătite, unitățile de învățământ își redeschid luni porțile, iar dascălii îi așteaptă pe copii și preșcolari pentru 35 de săptămâni de studiu, atât cât are anul de învățământ 2019-2020.
Primul semestru se încheie pe 20 decembrie când începe și vacanța de iarnă, iar din 12 ianuarie elevii revin în bănci. Vor mai avea o vacanță de primăvară între 4 și 21 aprilie, iar al doilea semestru se va încheia în momente diferite pentru școlari. Majoritatea vor intra în vacanță pe 12 iunie, dar cei din anii terminali vor încheia cursurile mai devreme. Pe 29 mai  va avea loc încheierea cursurilor pentru clasa a douăsprezecea a zi, a treisprezecea seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie se încheie cursurile pentru clasa a opta.
Statistic, cifrele nu arată bine. În învățământul de masă sunt mai puțini elevi de la un an la altul. Dacă în 2009, România avea 3,3 milioane de elevi, astăzi, la zece ani distanță, au mai rămas doar 2,8 milioane. Stăm destul de rău și în ceea ce privește abandonul școlar. 16, 4 la sută dintre elevi abandonează școala din motive diverse, dar principalul este sărăcia.Etichete: început |  Buzău |  școala |  școlar |  probleme |  vechi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU