11 [APR 16] ACTUALITATE Buzau
Luni, 11 aprilie 2016

Alimentele de la U.E., distribuite după alegeri

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
1 vot 1341 vizualizari 1 comentariu redactie@focustv.ro

Ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană, aşteptate cu sufletul la gură de zeci de mii de buzoieni, nu vor deveni arme electorale pentru unii dintre candidaţi. Motivul? Făina, uleiul, mălaiul şi celelalte produse distribuite persoanelor defavorizate nu vor ajunge la beneficiari nici în următoarele două luni. Pachetele cu alimente vor fi distribuite, cel mai probabil,  abia după alegeri, spre disperarea unora dintre nevoiaşi care abia au cu ce trăi de azi pe mîine. Vestea bună este că oamenii vor primi atît ajutoarele restante de anul trecut cît şi pe cele acordate anul acesta.        

Familiile şi persoanele singure beneficiare ale venitului minim garantat, familiile care primesc alocaţii de susţinere, şomerii, pensionarii cu venituri mai mici de 450 de lei, invalizii, veteranii de război şi persoanele cu handicap ar fi trebuit să primească încă de anul trecut alimentele de la Uniunea Europeană, distribuite în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Distribuirea a fost amînată

Produsele ar fi trebuit să ajungă la beneficiari la sfîrșitul anului. Nu a fost aşa, iar sărbătorile de iarnă au fost mai sărace pentru mulţi dintre buzoienii care aşteptau cu sufletul la gură pachetele cu alimente. În tot acest timp, nevoiaşii s-au descurcat fiecare cum a putut. Distribuţia ajutoarelor a fost amînată pentru începutul acestui an, însă nici acest termen nu a fost respectat. Cert este că întîrzierea a plecat de la Ministerul Fondurilor Europene care nu a stabilit un termen în acest caz.

Potrivit responsabililor din Prefectura Buzău care coordonează livrarea ajutoarelor alimentare o altă problemă a fost legată de contestaţiile licitaţiilor pri­vind desemnarea furnizorilor de alimente. Săptămîna aceasta însă, autorităţile au venit cu veşti noi: contractele furnizorilor sînt în curs de avizare.

În acest moment se aşteaptă stabilirea unui calendar de acordare a ajutoarelor europene, însă distribuţia va începe cel mai probabil după alegerile locale din 5 iunie.

 „Am primit o adresă de la Ministerul Fondurilor Europene, în care ni se aduce la cunoştinţă că în acest moment contractele sînt în curs de avizare, urmînd să ne comunice şi data la care va începe furnizarea produselor. Această dată ar putea fi stabilită ulterior alegerilor locale. Nu este o certitudine, se au în vedere condiţiile şi urmează să fie stabilită cu exactitate data”, a declarat Sorin Gheorghe, suprefectul judeţului Buzău.

 

Opinii împărţite

 

Printre primari părerile sînt împărţite. La Cilibia, de pildă, primarul comunei spu­ne că ajutoarele ar trebui să ajungă pe masa beneficiarilor mult mai repede, în condiţiile în care oamenii aşteaptă alimentele de luni bune şi abia se descurcă de la o zi la alta cu mîncarea. 

„Sînt întrebări în fiecare zi, vis a vis de aceste cantităţi pe care oamenii ar trebui să le primească. Nu cred că favorizează pe unii sau pe alţii pentru că la nivelul localităţilor, cetăţenii stiu foarte bine candidaţii şi nu judecă prin prisma că au primit sau nu ceva”, a declarat Ioan Enache, primarul comunei Cilibia. La Bisoca în schimb, autoritățile cred că e o idee bună ca alimentele să fie distribuite după alegeri. „Din punct de vedere legal era normal să se dea şi înainte dar, ca să nu se interpreteze, e foarte bine să se dea după alegeri.”, a declarat Constantin Moise, secretarul Primăriei Bisoca. Vestea bună este că deşi au trecut deja 6 luni de cînd trebuiau să primească alimentele și încă mai au de așteptat, în momentul în care va începe distribuția ajutoarelor oamenii vor primi cantități duble.

Persoanele defavorizate vor primi atît produsele restante de anul trecut, cît şi pe cele de anul acesta. Fiecare pachet conţine făină, zahăr, mălai, paste, ulei şi conserve. 

 Etichete: alegeri |  Alimentele |  distribuite
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

om bun
11 aprilie 2016
cica se da daca ai 450 da eu cunosc familii care sotul are pensie 1300 si sotia 400 si au primit ajutor nu inteleg cum vine iar doi pensionari care au pensile amindoi 1500 NU BENIFICIAZA be acceasta pomana de ce la uni nu se acumuleaza pensiile sot sotie ca sa nu mai ia acceste ajutoare plus ca au si pe la taranoaia averii mostenite plus pachete din afara plus masini si lux pe ei


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU