11 [APR 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 11 aprilie 2018

Alertă! Pompierii le cer buzoienilor să nu mai facă asta

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
1 vot 3006 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Încălzirea vremii le-a oferit multor gospodari prilejul de a începe lucrările de igienizare a terenurilor. Mulți dintre proprietari recurg la icnendierea suprafețelor pe care există vegetație uscată, operațiune interzisî, de altfel, de legislație. Faptul că această interdicție este ignorată de mulți dintre gospodari este divedit și de numărul de incendii de vegetașție, în creștere. Ieri, de pildă, pompierii buzoieni au fost solicitați să stingă 5 incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Bilanțul, de la începutul anului, arată că pe teritoriul judeţului Buzău, s-au înregistrat un număr de 29 arderi necontrolate, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 750 ha.
Din analiza efectuată la nivelul Centrului Operaţional Judeţean a reieşit faptul că incendiile au avut drept cauză probabilă focul deschis în spaţii deschise (în 79% din cazuri), fumatul în locuri nepermise (în 17% din cazuri) şi acţiune intenţionată (în 4 % din cazuri).

Pompierii le reamintesc cetățenilor că arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea primăriilor. În absența acestor documente, proprietarii sunt pasibili de amenzi cu valori până la 2500 de lei. Cea mai dură sancțiune este, însă, pierderea subvențiilor pentru terenurile respective. După fiecare incendiu pe care îl lichidează, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău transmite coordonatele de localizare a terenului incendiat către APIA care, la rândul său, ia măsura suspendării subvenției. 

În cazul în care incendierea terenurilor se face cu acordul Agenției de Mediu și a primăriei, proprietarii sunt, totuși, atenționați, să respecte o serie de măsuri de prevenire a extinderii incendiilor. Iată, sfaturile pompierilor, mai jos!

 desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
 colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
 arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 supravegherea permanentă a arderii;
 stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU