10 [APR 20] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 10 aprilie 2020

Alba-neagra cu testare!Consiliul Județean vine cu primele lămuriri oficiale privind testele rapide pentru coronavirus

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2918 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Au avut posibilitatea testării tuturor cadrelor medicale, dar și a suspecților de coronavirus într-un interval de doar câteva minute, însă au spus Nu. Este vorba despre reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău, care au refuzat categoric folosirea testelor rapide. Așa s-a ajuns ca în prezent medicii și asistentele din Spitalul Județean să se testeze pe propria răspundere.  

La aproape o lună de la apariția primului caz COVID 19 la Buzău,  timp în care testarea cadrelor medicale a fost mai mult subiect de contre între autorități  decât o preocupare certă pentru specialiștii epidemiologi , vin și primele lămuri oficiale în legătură cu singura posibilitate de verificare a întregului personal medical. Concret este vorba despre folosirea testelor rapide în cazul angajaților din spitalul județean. Totul a început atunci când Consiliul Județean a decis să cumpere 4.000 de teste pentru cadrele medicale. Însă, când ar fi trebuit să înceapă marea testare, iar angajații unității medicale să afle dacă au fost sau nu infectați, Direcția de Sănătate Publică a blocat întregul demers.  
In momentul în care au sosit testele-să vedeți surpriză. DSP nu a dat avizul pentru că se vorbea la nivel de minister sau de alți factori de decizie că nu sunt concludente. Noi am avut discuție cu cei de la Spitalul Județean, au rămas 1000 de teste rapide iar cadrele medicale pe propria răspundere s-au testat”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.  
Până acum au fost testați peste 700 de angajați, adică mai bine de jumătate din angajații din Județean. Rezultatele au fost negative, însă cu toții și-ar dori și un test realizat cu un aparat performant, pe care însă tot Direcția de Sănătate publică trebuie să-l cumpere, cu banii primiți de la Ministerul Sănătății. Inițial, aparatul ar fi trebuit achiziționat tot de Consiliul județean, dar spitalul nu mai are laborator din anul 2009,  așa că ministrul Sănătății de la acel moment, Victor Costache, a anunțat că va trimite la Buzău suma necesară iar aparatul va rămâne în laboratorul  DSP. 
Acum mai mult de 3 săptămâni, am intervenit la DSP cu întrebarea dacă să cumpărăm noi un aparat de testare pentru că Spitalul Județean nu avea în dotare. Nu puteam cumpăra acest aparat însă pentru că laboratorul spitalului era externalizat din perioada 2009-2010 și nu puteam să facem achiziția pentru că laboratorul era privat. Atunci i-a, mulțumit ministrului de atunci Costache, au înțeles și au finanțat cumpărarea acestui aparat prin DSP”, a mai declarat Neagu. 
Surse medicale au anunțat că aparatul va ajunge la Buzău în maximum o săptămână , iar odată pus în funcțiune rezultatele probelor prelevate pentru coronavirus vor putea fi gata în maximum 8 ore, adică de șase ori mai repede decât se întâmplă acum, când rezultatele testelor vin de la București în 48 de ore. Etichete: Consiliul |  coronavirus |  Județean |  lămuriri |  neagră |  oficiale |  pentru |  primele |  privind |  rapide |  testarea |  testele
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU