12 [IUL 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 12 iulie 2016

Alarmant!Arhiepiscopul Ciprian ridică la nivel de duşmani personali statutul contestatarilor săi

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
13 voturi 4685 vizualizari 3 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a dispus difuzarea, prin intermediul preoţilor din parohiile buzoie­ne, a unei cărticele în care ridică la nivel de duşmani personali statutul contestatari­lor săi. Duminică, la slujbă, o mare parte din preoţii parohi şi Arhiepiscopie au fost îndemnaţi să distribuie o broşură. În cărticica respectivă, din care rezultă în traducere laică faptul că este direct editată prin grija ÎPS Ciprian, pentru prima dată în istoria Arhiepiscopiei, sînt identificaţi şi portretizaţi aşa-zişii duşmani ai Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
În publicaţie sînt enumeraţi, însoţiţi de fotografii şi texte, episcopi şi preoţi caterisiţi, jurnalişti,  dar şi proprietarul unui cimitir privat de la marginea Buzăului. Acţiunea este o imensă greşeală de comunicare şi la capitolul imagine, întrucât din această broşurică  aflăm că practic se validează un război personal între ÎPS Ciprian şi tot felul de feţe bisericeşti ori jurnalişti sau oameni de afaceri. Tactica folosită, prin obligarea preoţilor, împotriva voinţei lor, de a difuza această tipăritură, aruncînd majoritatea preoţilor din Arhiepiscopie într-un război, face un rău deosebit întregii Biserici, tocmai acum cînd era mai multă nevoie de linişte, în condiţiile chemării la DNA a Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, astfel BOR, încasînd o nouă lovitură de imagine.
Mari probleme de imagine şi comunicare
Altiminteri, de cînd a devenit Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Cirprian a dat semne că partea de imagine publică şi comunicare lipseşte total. Astfel, în scurt timp, s-a creat percepţia publică a faptului că ÎPS Ciprian ridică toate divergenţele pe care le are cu anumite persoane la nivel de răfuială personală, nefăcînd diferenţa între funcţia sa înaltă în Biserica Ortodoxă Română, între Biserică şi unele nemulţumiri private care-l afectează. De ce face rău acest tip de atitudine? În primul rînd pentru că nu se înţelege că în orice mare organizaţie, indiferent că este laică ori religioasă, există puncte de vedere diferite, prietenii, poate chiar duşmănii între oameni. A transfera aceste chestiuni într-un război personal şi urcîndu-l la nivelul funcţiei sale atît de importante, ÎPS Ciprian aduce războiul de la vîrful instituţiei în stradă, aşa după cum înţeleg laicii buzoieni şi vrînceni, dar şi enoriaşii. Prin distribuirea broşurii sus menţionate, ÎPS Ciprian nu face decît să unească vocile care-l contestă, dînd impresia că acestea din urmă sînt din ce în ce mai multe. Deoarece transferă în plan personal nişte conflicte cu unii sau alţii, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei nu lasă Biserica să-şi formeze, de la sine, proprii anticorpi, iar războiul care poate nici nu există, să escaladeze în acest mod.
Măsuri dure încă de la început
Imediat după ce a fost întronizat, ÎPS Ciprian a început să fie contestat din interiorul Bisericii, dar şi din exterior, că ia măsuri mult prea dure, că nu are cultura dialogului, că este inflexibil, de lipsă de disponibilitate de a asculta şi discuta, apoi, unele decizii. Pe acest fond a venit decizia extrem de dură a excomunicării şi caterisirii unor enoriaşi, a preotului din Focşani, apoi înconjurarea cu bodyguarzi a Arhiepiscopiei, unele schimbări de preoţii şi mutări în parohii, totul culminînd cu editarea şi difuzarea acestei broşuri. Acestă din urmă acţiune este însă o mare greşeală de strategie, întucît se creează impresia declanşării unui război personal între o faţă bisericească aflată la acest înalt nivel, pentru motive atît de minore. De altfel, prin cărticica difuzată duminică, IPS şi-i antagonizează pe preoţii puşi să împartă broşura şi pe enoriaşii , dînd o mult prea mare amploare între Biserică şi nişte  caterisiţi, faţă de nivelul la care războiul se află, de fapt. Toate acestea duc la o escaladare a războiului şi crearea unor tensiuni care, în final, nu fac altceva decît să mărească şi  să unească pe cei din tabăra contestatară. Democraţia s-a cîştigat în decembrie 1989 cu sînge şi cu pierderea de vieţi omeneşti, iar libertatea  conştiinţei e singurul bun de preţ, iar derapajele sînt bineînţeles sancţi­ona­bile prin Justiţie sau măsuri administrative.

Ce vor cetăţenii şi enoriaşii

Enoriaşii merg la Biserică spre a ieşi din războiul şi vrajba din viaţa de zi cu zi, de afară, cu credinţa că acolo este singurul loc în care sînt salvaţi de Dumnezeu şi îşi găsesc liniştea şi împăcarea sufletească. Numai că, iată, acolo încep să găsească un alt război.   Unul personal al Arhiepiscopului, în care, printr-o eroare maximă, a fost antrenată, într-o situaţie uşor ingrată, majoritatea preoţilor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, care au fost obligaţi să difuzeze acea broşură. Preoţi care, aşa gîndesc, sută la sută, probabil nu o spun, dar creîndu-se senzaţia că prin editarea acelei publicaţii ÎPS are război personal cu diverşi cetăţeni, ceea ce e împotriva tuturor regulilor şi spiritului Bisericii. O soluţie pentru detensionarea situaţiei este, de bună seamă, ca ÎPS Ciprian să-şi caute şi să-şi găsească de urgenţă consilieri, sfătuitori şi comunicatori, care să-i spună nu numai ce ar vrea să audă urechile ÎnaltPreasfinţiei Sale. Ar fi un prim pas pentru readucerea Păcii!Etichete: Alarmant |  Arhiepiscopul |  Ciprian |  contestatarilor |  duşmani |  nivel |  personali |  ridică |  statutul
Voteaza articolul: bun: 10  |  slab: 3   7

Comentarii

Gavriluta iulian
12 iulie 2016
Ma bucur de atitudinea unica a colegilor de la Sansa si de ce nu de curajul lor de a arata nebunia acestuie nefast Arhiepiscop. Poza cu mine este chiar din redactia sansa si era o gluma inte colegi, dar nebunia lui IPS Ciprinel e fara margini....pe cand eram redactor la Sansa Buzoiana multe presiuni de la Arhiepiscopie am avut de indurat dar si atunci ca si acum la "cea mai buna scoala de jurnalism" - Sansa si Focus TV atitudinea a ramas la fel de curajoasa. Bravo!
Carcotasu
12 iulie 2016
Ti-ai revenit, dl Gavriluta. Pina acum aruncai cu noroi in Sansa. Stai linistit, nu ca sa-ti spele dumitale imaginea au recurs la acest demers jurnalistic, ci pentru ca era nevoie sa-l faca constient pe IPS Ciprian ca pacea e mai mare decat dreptate, o lectie pe care vedem ca nu a inteles-o nici acum.
Preot caterisi pe nedrept Vatra Giorgica
12 iulie 2016
RESPECT DOMNULUI ZIARIST


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU