20 [IAN 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 20 ianuarie 2017

Alarmă! Dealurile Istriţei se pregătesc să devină o imensă carieră de piatră

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
19 voturi 9882 vizualizari 5 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Dealurile Istriţei sînt în pericol să devină o imensă carieră de piatră, dezechilibrîndu-se astfel grav ecosistemul şi punîndu-se în pericol vestigiile istorice milenare aflate peste tot în zonă. Un grup de interese, avîndu-l drept exponent pe unul dintre fiii comunei Merei aflat acum în Bucureşti trage sfori pentru a obţine zeci de hectare de teren, pe care să le adauge celor 5 hectare pe care le deţine deja în zonă, urmînd ca după obţinerea actelor să demareze o mare exploatare a preţiosului calcar de Năieni, iar piatra obţinută va fi vîndută în străinătate, în special în Germania, pentru construirea de autostrăzi. 

În afaceri sînt implicate nume mari, dar şi actuali şi foşti funcţionari sau aleşi din Merei şi împrejurimi. Beneficiile unei astfel de întreprinderi sînt imense, dar preţul plătit de buzoieni ar fi practic incalculabil, socotind daunele aduse mediului şi istoriei. Concret, sursele noastre susţin că un cetăţean de loc din Merei care a moştenit 5 hectare de pămînt pe dealurile Istriţei a decis să deschidă o exploatare de calcar, dar are nevoie de alte 10 hectare pentru ca viitoarea carieră să fie profitabilă.

Cele 5 hectare au fost retrocedate de fosta conducere administrativă de la Merei, iar ex-primarul Fătu a fost cel care a primit procură să reprezinte interesele acestuia în zonă. Pămîntul a fost obţinut, iar Agenţia Naţională a Resurselor Minerale a elaborat deja un permis de exploatare şi licenţă, iar Agenţia de Protecţia Mediului Buzău nu a eliberat autorizaţie de Mediu. P
Totuşi, grupul de afacerişti mai are nevoie de alte cel puţin 10 hectare în jur, astfel încît exploatarea să fie profitabilă. Drept pentru care deja s-au demarat oportunităţile de identificare a terenurilor respective. Sursele noastre transmit că terenurile s-au găsit, doar că există un impediment şi anume ca pămîntul face parte din izlazul comunal al Mereilor şi lucrurile sînt mai complicate. 
 
Goana după pămînt 

Vestea afacerii s-a răspîndit repede în zonă, iar oamenii care deţin teren încearcă să găsească o variantă să vîndă pămîntul cu ceva profit, astfel că s-a deschis o adevărată piaţă financiară. Între timp, se fac presiuni pentru concesionarea a 10 hectare de islaz comunal al Mereilor şi în paralel se încearcă sensibilizarea autorităţilor pentru căpătarea autorizaţiilor şi avizelor necesare.

Acţiunile sînt în plină desfăşurare după cum afirmă sursele noastre, dar preţul unei astfel de afaceri, pe care buzoienii l-ar plăti, este imens. Mai întîi pentru că echilibrul din zonă ar fi grav distrus, iar sătenii din Merei ar rămîne fără islaz comunal cu tot ce-ar însemna acest lucru pentru crescătorii de animale din zonă. Cîştigurile pentru comunitate ar fi infim, aşa cum s-a întîmplat de fiecare dată cînd oamenii şi-au cedat pe nimic resursele. Piatra ar urma să fie dusă în Germania, unde să construiască nemţii autostrăzi, ca şi cum România n-ar avea nevoie de aşa ceva. Nu, în cele din urmă, ţara va pierde iremediabil vestigiile istorice aflate peste tot în zona respectivă, multe dintre ele, încă nedescoperite, dar care vor fi distruse fără putinţă de tăgadă în procesul brut de excavaţie.

Puţină istorie

Specialiştii au demonstrat deja că zona Năienilor şi dealurile Istriţei sînt pline de istorie. Istoricii au constatat, de pildă, că însuşi numele localităţii Năieni vine de la o zeiţă iraniană a cărei statuetă din aur a fost găsită în zonă, săpăturile arheologice scoţînd la iveală şi o necropolă din perioada 1800-1200 î.e.n. De asemenea, în locul respectiv a mai fost descoperit un monument funerar dac şi o bisericuţă construită dintr-un bloc masiv de piatră de Năieni. Calcarul de Năieni este un material foarte sculptural, fiind principala sursă pentru sculpturile de la Măgura, dar şi pentru construcţii efectute la Casa Poporului sau Casa Radio. Calcarul este format din mici cochilii şi scoici fosilizate provenind de pe fundul fostei mări Tetis, care acoperea zona cu milioane de ani în urmă. Aşadar, o exploatare în zonă ar fi o catastrofă istorică şi pentru mediu, drept care cei care au răspundere pentru conservarea ei ar trebui să se gîndească bine înainte să-şi depună semnăturile pe felurite acte.

Voteaza articolul: bun: 15  |  slab: 4   11

Comentarii

Ionescu
20 ianuarie 2017
Lasatine dealurile in pace! Nu avem nevoie de nimeni sa ne distruga aceste minunate locuri.Nu va ajunge cat distrugeti? ce mai vreti?
Rares
21 ianuarie 2017
Au trecut vremurile acelea când tara se vindea peste noapte! E timpul sa ținem mai cu simt de răspundere la ce-i al nostru. Atat cât a mai rămas. Sa ne gândim și la viitorul țării. O tara pentru care părinții noștri au luptat în război pentru ca sa ne lase nouă pământul ăsta intreg! Sa nu ne batem joc, indiferent de câți bani se vor învarti. E praf in ochi la scara istoriei. La Naieni sunt vestigii dacice neprețuite care mărturisesc despre formarea si existenta poporului nostru pe aceste meleaguri. Referitor la tezaurul folcloric romanesc, dnei Adela Petre i s-a spus în cadrul unui simpozion la Bruxelles, din partea unei delegații franceze, \"Păstrați ce aveti, ca noi am vrea sa mai păstrăm, dar nu mai avem ce.\" Sa luăm aminte!
Pixelu colonizat
21 ianuarie 2017
Asta-i soarta coloniilor, să fie deposedate de toate resursele naturale. Partea proastă este că România nu este colonia unei singure puteri străine care ar stoarce-o bine-bine ca pe o lămâie, dar ar păzi-o de alții și în caz de conflict economic sau politico-militar soarta sa ar depinde de cea a stăpânului ci este colonia unui și, în caz de conflict sau înfruntare între stăpâni, împărțirea bunului deținut în comun devine inevitabil. Nu UE a inventat colonialismul dar aceasta a reunit cel puțin cinci dintre cele mai importante puteri coloniale cunoscute în istorie. Un organism nu poate funcționa cu mai mulți stăpâni: petrolul și gazele la austrieci; distribuțiile de energie la francezi, nemți, italieni; sistemul bancar și retailul la nemți, austrieci, francezi, olandezi; siderurgia la britanici; industriile la nemți și francezi etc. Și cei din afara UE au și ei partea lor: rușii metalurgia, kazahii (deveniți mai de curând chinezi) carburanți. Rupturile sunt inevitabile. Să mai observăm că implicările în România din partea unora dintre corifeii vest-europeni, cum ar fi nemții, nu depășesc arcul carpatic, ceea ce sugerează că acesta va constitui, ca și în alte etape ale istoriei, linia de demarcație a dezmembrării. La istorie am învățat că nu te poți elibera de sub jugul colonialist decât printr-o puternică mișcare de eliberare națională într-o anumită conjunctură internațională favorabilă. Nu este cazul conjuncturii internaționale actuale, marcată de o ofensivă fără precedent a puterilor coloniale de tip mai vechi sau mai nou. Cât privește mișcarea de eliberare națională nici nu se pune problema, dimpotrivă, până și cei călcați în picioare de pantofii de pe la Washington și Bruxelles elucubrează în continuare cu venirea Dumnezeului occidental pe Pământ. Și asta nu-i nimic. Lovitura finală o vor primi românii de la scumpirea oribilă a utilităților, toate în mâna unor companii străine, care să-i oblige la vânzarea proprietăților pe care le au din timpul comunismului și la transformarea lor în chiriași, la cheremul unor fonduri de investiții străine deja pregătite pentru acest transfer. Când vor ajunge chiriași în propriile lor case, abia atunci își vor da seama că România nu mai există decât cu numele, dacă nu cumva aceasta va fi destrămată teritorial între timp. Plagiat 4%, deci nu se pune, din .
Constantin T
21 ianuarie 2017
Felicitări pt articol, d-le Gheorghiade! Presa își face încă datoria! Va rugam sa mai reveniți cu acest subiect
cetatean
26 ianuarie 2017
Acum oamenii sunt proprietari. Sa cumpaneasca inainte de a lua o hotarare. Nu pot primi un pret suficient de mare pentru a-si vinde bucata de pamant! Pamantul e sfant! Cei nascuti, crescuti la tara stiu ca pamantul nu se vinde, decat in cazuri extreme, de mare nenoricire, altfel se lasa urmasilor!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU