06 [APR 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 06 aprilie 2017

Alarmă oficială! Problema podului de la Mărăcineni a devenit situaţie de urgenţă

Elena Petre alte articole de Elena Petre
1 vot 2644 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Podul de la Mărăcineni, care asigură tranzitul dinspre Moldova către Capitală, este în pericol major. Obiectivul ar putea fi închis traficului rutier, din cauza stării de degradare avansate. Semnalul de alarmă este tras de către autorităţile judeţene care cer administratorului podului, Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră, să analizeze urgent situaţia şi să spună clar, dacă podul mai poate fi circulat în condiţii de siguranţă sau trebuie închis traficului, pînă cînd vor fi executate lucrările de refacere. În acest sens, reunite ieri în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile buzoiene au decis să solicite de urgenţă un răspuns din partea C.N.A.I.R.   

"Am fost informaţi de reprezentantul Secţiei de Drumuri Naţionale de problemele la placa de suprabetonare de la podul Mărăcineni, acel tronson metalic de legătură între Mărăcineni şi municipiul Buzău. La momentul acesta, dînşii au numeroase adrese făcute către Compania Naţională şi către Direcţia Regională pentru urgentarea lucrărilor la acest obiectiv. Noi n-am făcut altceva decît să ne însuşim adresa Secţiei de Drumuri Naţionale şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Am convocat Comitetul în şedinţă extraordinară, iar la rîndul nostru facem adresă către Ministerul Transporturilor şi către Compania Naţională pentru a ne spune clar starea tehnică a obiectivului şi siguranţa traficului în zona respectivă", a declarat subprefectul judeţului Buzău, Sorin Gheorghe.  
   
Adresă şi de la I.S.U. 
  
Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră a fost notificată în repetate rînduri cu privire la degradarea continuă a podului.

Conducerea Drumuri Naţionale Buzău a trimis mai multe înştiinţări companiei mamă, cerînd intervenţia rapidă în zonă dat fiind că podul se şubrezeşte de la o lună la alta. Şi nu doar drumarii din Buzău, ci și conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia gravă în care se află podul de la Mărăcineni, unul de interes strategic. Însă măsurile întîrzie să apară. În aceste condiţii, reprezentanții de la Buzău ai administratorului drumului anunță că nu își asumă răspunderea pentru eventuale accidente care ar putea apărea din cauza șubrezirii podului. 
  
"În adresă îşi declină responsabilitatea, în special către C.N.A.I.R., care este administratorul drumului şi care tebuie să intervină cu celeritate atît în repararea, cît şi din punct de vedere al siguranţei folosirii podului", a explicat subprefectul Sorin Gheorghe.   

Singurul răspuns venit dinspre C.N.A.I.R. arată că vor fi demarate lucrări de refacere a podului. Nu însă imediat, deşi problemele sînt extrem de grave şi pot duce la închiderea podului, ci în termen de trei luni. Iar lucrările nu vor fi unele de refacere completă a obiectivului, ci de consolidare.   

În acest moment, situaţia în care se află podul de la Mărăcineni este de-a dreptul alarmantă. În stratul de asfalt s-au format găuri prin care se poate vedea rîul Buzău. Găurile care tot apar sînt astupate de fiecare dată de muncitorii de la Drumuri Naţionale, sucursala Buzău, însă soluţia este una provizorie, care nu rezolvă nici pe departe problema. Participanţii la trafic au ajuns să se teamă să mai traverseze podul. 

Trafic infernal 

Închiderea podului de la Mărăcineni, care leagă Muntenia de Moldova, ar genera o situație extrem de dificilă, cu un trafic infernal. Zilnic, podul este traversat de circa 20 de mii de vehicule, iar direcționarea lor pe un singură bandă, pe sensul de mers, va duce inevitabil la blocaje. Cele mai mari probleme ar fi în situațiile de urgență. Ambulanțele, mașinile de pompieri și cele de intervenție ale altor instituții nu au nici o altă variantă care să le permit traversarea peste rîul Buzău în timp optim pentru a se deplasa la intervenții.

Podul metalic de la Mărăcineni a fost construit în 1932 de ingineri germani. Întreținut conform indicațiilor constructorilor, obiectivul a fost menținut în bună stare pînă în 2005 cînd a fost avariat de inundații. Tot de atunci par să vină și problemele care s-au acutizat în prezent și pentru care administratorul nu vine cu reparații capitale, ci doar cu soluții care se dovedesc a avea rezultate limitate în timp. Grav este că nici oficialii din C.N.A.I.R. și nici cei din Ministerul Transporturilor nu văd caracterul imperativ al intervenției pentru reparații și nici importanța strategică a podului de la Mărăcineni. De aici riscul ca situația apărută după inundațiile din 2005 să se repete. Etichete: Alarmă |  devenit |  Mărăcineni |  oficială |  podului |  Problema |  situaţie |  urgenţă
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU