03 [FEB 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 03 februarie 2017

Adriana Petcu ministrul buzoian al Apelor a pierdut un proces rămas fără obiect

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 1503 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Ministrul Apelor Adriana Petcu a pierdut procesul cu ANI, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un proces pe care însă, demnitarul îl consideră ca rămas fără miză. Concret, Adriana Petcu explică într-un comunicat faptul că decizia ANI prin care a fost declarată incompatibilă şi prin care a fost sesizat Parchetul era  deja rămasă fără obiect din momentul în care Ministerul Public a emis o rezoluţie de clasare. Astfel, în luna septembrie a anului 2015, procurorii au constatat că sesizarea ANI privind un conflict de interese de natură penală nu se susţine. Pe de altă parte conform aceleiaşi surse, anterior soluţiei procurorilor, Adriana Petcu a atacat în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti acelaşi raport ANI, iar soluţia a venit în data de 24 .04.2015. Ministrul Apelor arată în comunicat faptul că “  La data de 24.04.2015, instanța de fond a constatat inadmisibilitatea acțiunii promovate motivat de faptul că „ (...) prin raportul de evaluare încheiat la data de 08 decembrie 2014 nu se constată existența unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate. ”

Nemulţumită de decizia instanţei de fond, Adrian Petcu, a formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi aspectele penale ale cauzei nu mai existau fiind înlăturate prin clasarea dosarului la Parchet, procseul şi-a continuat cursul aşa cum prevede procedura, hotărîrea definitivă fiind pronunţată joi, în sensul respingerii recursului. Petcu explică de ce judecătorii instanţei supreme au soluţionat astfel cauza. “ În concluzie ÎCCJ a respins acţiunea mea de anularea a raportului ANI pentru că acel raport este, în fapt, o simplă sesizare către Parchet, sesizare desfiinţată prin decizia Ministerului Public din 2015. Cu alte cuvinte, solicitarea mea, formulată înainte de decizia Ministerului Public , nu mai avea obiect. 

Contactaţi de sansanews.ro, jurişti de specialitate, susţin că Adriana Petcu,in conditii;e relatate, nu a fost incompatibilă.

Iată poziţia oficială a ministrului Adriana Petcu: 

Referitor la speculațiile apărute în presă, potrivit cărora ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, ”a pierdut procesul cu ANI, instanţa supremă a decis definitiv că a fost în conflict de interese”, publicată de agenția de presă news.ro fără a se solicita punctul de vedere al ministrului sau al Ministerului și preluată de mai multe publicații media, ministrul Adriana Petcu face următoarele precizări:
 
”Justiția a decis, cu caracter definitiv, că acuzațiile formulate de către A.N.I împotriva subsemnatei sunt profund neîntemeiate. În concret, prin Raportul de evaluare emis în anul 2014, A.N.I a dispus sesizarea organelor de cercetare penală în vederea efectuării de verificări privind existența unei posibile stări de conflict de interese în care m-aș fi aflat în perioada când ocupam funcția de director în Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița. Urmare a verificărilor efectuate, la data de 17.09.2015, Ministerul Public a dispus clasarea cauzei, constatând că acuzațiile A.N.I sunt profund nesusținute și lipsite de adevăr. Această decizie are caracter definitiv. 
 
Încă dinaintea dispoziției formulate de Ministerul Public, am promovat și o acțiune administrativă împotriva raportului de evaluare anterior menționat, deferită spre soluționare instanței competente, respectiv Curtii de Apel București. La data de 24.04.2015, instanța de fond a constatat inadmisibilitatea acțiunii promovate motivat de faptul că „ (...) prin raportul de evaluare încheiat la data de 08 decembrie 2014 nu se constată existența unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate. ”
 
Prin decizia de ieri, Înalta Curte de Casație și justiție a menținut soluția Curții de Apel București. Astfel, instanța statuează faptul că Raportul de evaluare contestat reprezintă un simplu act de sesizare al organelor penale, fără a constata nicio încălcare a legislației administrative în materia conflictelor de interese. Având în vedere soluția de clasare definitivă, pronunțată de către organele de cercetare penală și raportat la soluția ICCJ care statueaza lipsa oricărei încălcări a legislatiei administrative, s-a concluzionat că orice suspiciune privind vreo culpă de încălcare a legislatiei penale și administrative a fost înlăturată în mod expres și definitiv de către insțanta de judecată, respectiv de către Ministerul Public. 
 
În concluzie, ÎCCJ a respins acțiunea mea, aceea de anulare a raportului ANI, pentru că acel raport este, în fapt, o simplă sesizare către Parchet, sesizare desființată prin decizia Ministerului Public din 2015. Cu alte cuvinte, solicitarea mea, formulată înainte de decizia Ministerului Public, nu mai avea obiect.
 
Mă bucur că sistemul de justiție românesc a făcut lumină în acest caz și consider că orice acțiune de a denatura această stare de fapt reprezintă doar o încercare fără temei venită din partea unor persoane care nu înțeleg sau denaturează adevărul.”

Reaminitim că totul a început în urmă cu 3 ani, cînd ANI a constatat că Adriana Petcu, pe atunci, director la Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa, s-a aflat în conflict de interese de natură penală, inspectorii Agenţiei, au susţinut că în calitate de şef al instituţiei a semnat un document prin care ea s-a inclus în componenţa unui grup de lucru în cadrul unui proiect (vezi AICI). Încă de la început, Petcu şi-a susţinut nevinovăţia. 

Etichete: Adriana |  Apelor |  buzoian |  ministrul |  obiect |  Petcu |  pierdut |  proces |  rămas
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU