24 [MAI 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 24 mai 2019

Acuze!Dezastru ecologic în Munţii Buzăului.Un rîu ar putea dispărea

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
7 voturi 2216 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

 Un şantier început pe vremea lui Ceauşescu pe albia rîului Bîsca Mare, ale cărui lucrări continuă şi astăzi, a produs inclusiv reacţii civice şi a stîrnit luări de poziţie critice în presa centrală. Siteul romaniacurata.ro a publicat mai multe materiale de  presa  în legătură cu pericolul pentru mediu reprezentat de construirea unui baraj pe rîul Bîsca Mare, precum cu referire la manifestaţiile civice organizate împotriva continuării lucrărilor. În replică, Instituţia Prefectului a publicat un text pe contul de FB oficial în care contestă dezvăluirile din romaniacurata.ro. Ulteior aparitiei textului Prefecturii Buzău, siteul suscitat a luat atitudine şi a acuzat exponenţii Instituţiei Prefectului că nu au intervenit pentru stoparea lucărilor care vor distruge zona din punct de vedere ecologic şi că au minţit deliberat opinia publică. Iată textul: În urma mediatizării pe România Curată a protestului internațional de pe Bâsca Mare, de la șantierul ceaușist, strict ilegal și criminal, din inima Carpaților de Curbură, Prefectura Buzău a avut o reacție, s-a "autosesizat" și a postat un text pe Facebook. Până aici toate bune și frumoase, chiar pare un gest salutar, rarisim. Dar textul reacției răstoarnă complet situația. Pentru că Instituția Prefectului nu a reacționat intervenind pentru stoparea lucrărilor ilegale. Ci a intervenit pentru mușamalizare și manipulare ieftină, pentru a sprijini amalgamul de abuzuri ale autorităților, care face posibilă continuarea crimei de mediu ceaușiste. Grotescul acestui caz derivă mai ales din manipulare. Iar manipularea în cazul secării Bâscei Mari și a Bâscei Rozilei este intolerabilă și denotă nu doar dispreț față de natură ci mai ales un dispreț total față de localnici. Acest proiect de deviere a Bâscei Mari, de a fura râul și a devia debitul în afara bazinului hidrografic al Bâscei Unite (Bâsca Rozilei), este strict un proiect hidroenergetic și aduce, ca orice proiect hidroenergetic, doar daune localnicilor. Dar localnicilor nu li s-a spus niciodată adevărul, ci au fost intoxicați cu tot felul de minciuni, cum că barajul (care este strict unul cu rol de captare, nu formează un lac de acumulare propriu-zis) ar avea rol împotriva inundațiilor și ar furniza apă potabilă. Au fost doar bombardați cu minciuni și nimeni nu le-a spus că râul va fi secat. Instituția Prefectului se laudă că unul dintre scopurile "investiției" este "captarea și regularizarea debitelor râului", scop care, după cum am explicat mai sus, este un scop ilicit. Nu este doar o distrugere fără sens a naturii, ci este o activitate strict ilegală. Este normal ca reprezentantul în teritoriu al unei țări membre UE să se laude public cu încălcarea legislației comunitare? 
Se mai laudă că asigură treceri pentru pești, spre pârâul jalnic care va rămâne spre aval, un habitat secundar, degradat, incapabil să susțină populații de pești. Treceri spre nimic... Este ca și cum ai face un coridor verde peste autostradă care s-ar termina la un capăt într-un zid înalt.  

Și se laudă că pragurile de 15 centimetri vor permite trecerea spre amonte și aval, când în realitate zglăvoaca (specie protejată de interes comunitar) este exclus să poată sări praguri atât de mari. Se mai fabulează că ar exista un acord de mediu, ceea ce este fals, neexistând un acod de mediu pentru întreg proiectul. 
Ce a scris Prefectura 
"Ca urmare a informațiilor transmise, în ultimele zile, în spațiul public cu privire la impactul negativ asupra mediului care ar putea fi generat de lucrările de construcție la acumularea de la Surduc, județul Covasna, pe cursul râului Bâsca Mare (care tranzitează și o parte din județul Buzău), prefectul Carmen Ichim a solicitat instituțiilor cu atribuții în domeniu să verifice în regim de urgență situația din teren și să prezinte un raport detaliat în legătură cu aspectele semnalate. Astfel, în data de 22 aprilie 2019, o echipă formată din reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, Sistemului de Gospodărire a Apelor Buzău și Sistemului Hidrotehnic Siriu s-a deplasat în zonă și a constatat următoarele: - pentru Obiectivul de investiție "Amenajare hidroenerge­tică Surduc-Siriu, Treapta Surduc-Nehoiașu, Baraj Surduc", amplasat în extravilanul comunei Zagon, județul Covasna, beneficiarul Hidroelectrica S.A. deține aviz de gospodărire a apelor, acord de mediu și autorizație de construire emisă de Consiliul Județean Covas­na; - scopul investiției este valorificarea potențialului hidroenergetic al râului Bâsca Mare printr-o aducțiune de aproximativ 20 de kilometri (din acumularea Surduc în Centrala Hidroelectrică Neho­iașu), precum și captarea și regularizarea debitelor râului; - pentru protejarea ihtiofaunei, în zona barajului se vor realiza treceri pentru pești, la care diferența de nivel dintre praguri va fi de 15 centimetri pentru a permite deplasarea acestora atât în aval, cât și în amonte. De asemenea, imediat în aval de barajul Surduc, va fi asigurat obligatoriu un debit de servitute de 0,4 mc/s (400 litri pe secundă); - realizarea proiectului nu necesită lucrări de defrișare, iar acumularea de la Surduc este situată în afara ariilor protejate - la vest de aria protejată Penteleu (ROSCI 190) și la o distanță de peste 15 km de situl Natura 2000 Turbăria Ruginosu (ROSCI 256)."Etichete: Acuze |  Buzăului |  Dezastru |  dispărea |  ecologic |  Munţii |  putea
Voteaza articolul: bun: 7  |  slab: 0   7

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU