12 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 12 martie 2018

Acțiunea ”Platanu’ care-mpușcă banu’ ”

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
13 voturi 6671 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Dezbaterea privind înlocuirea arborilor ornamentali din municipiul Buzău cu unii din specii mai rezistente, dar și mai scumpe, a intrat într-o nouă etapă, cea a confruntării caracteristicilor tehnice a materialului săditor și a prețurilor. În urma unei solicitări adresate societății Urbis Serv de către consilierul PNL Constantin Ionescu, au fost date publicității toate detaliile achiziției de pomi ornamentali care au fost plantați în Bariera Ploiești, pe sectorul de drum de la Cimitirul Eroilor pînă la rondul amenajat pentru accesul la un hipermarket recent deschis. 


Pe acest tronson s-au plantat 75 de pomi (de talie mare, cu balot),  din specia Platanus, furnizorul fiind o firmă din comuna Costești, HSV Inter Grup, care a importat platanii din Italia. Prețul de achiziție, conform contractului, a fost de 1999 lei/buc, preț stabilit în urma unei selecții de oferte la care au mai participat alți doi ofertanți. 


”Răspunsul la solicitarea adresată de mine societății Urbis Serv mi-a stîrnit curozitatea. Am căutat și eu oferte comparative, la firme specializate. De exemplu pe site-ul www.gradina-noastra.ro, un platan cu înălțimea de 3 - 3,5 m costă 171lei inclusiv TVA,  Direcția Silvică Dîmbovița percepe un preț de 24,8 lei pentru un pom cu înălțimea de 1 - 1,8m, în București sect.2 un pom din aceeași specie costă 200 lei, la o înălțime cuprinsă între 4 - 5m. Mi se pare că acea economie despre care vorbește domnul primar, se aplică numai pe alocuri. Dacă există un moft să cumpărăm asemenea soi, nobil, atunci eu vreau doar să îl cumpărăm la prețul corect, din banii cetățenilor.” a explicat Constantin Ionescu.  


Punctul de vedere al consilierului local Constantin Ionescu este contrazis de inginerul Nicu Tănase, specialistul cu care a fost pus la punct planul de reamenajare peisagistică a Buzăului. ”Nu comparăm mere cu pere.  Probabil că ce a văzut dînsul sunt niște platani cu rădăcină nudă, fără balot de pămînt. La Direcția Silvică, oferta se referă la pomi pentru reîmpăduriri, dar nu este cazul nostru. Noi discutăm despre specii ornamentale, obținute dificil, prin altoire; durează 10-15 ani pînă poți să îi plantezi...Noi acești 75 de plantani care au fost transplantați nici nu am putut să-i manevrăm fără un utilaj, un buldoexcavator. Au circumferința 25 -30 de centimetri și 4-5 metri înălțime. Am căutat, nu am găsit la prețuri mai mici.” a declarat specialistul peisagist. 


Prin același răspuns oferit consilierului local municipal, conducerea Urbis Serv Buzău anunță că va achiziționa pentru a planta în perioada următoare alți 20 de copaci ornamentali din specia Betula Alba. Este vorba despre mesteacăn ornamental, prețul fiind de 1834lei /bucată. 


În urma acestor dezbateri apărute în spațiul public, reporterii sansanews.ro au consultat oferte de la pepiniere din România. Oferta transmisă de una dintre cele mai mari pepiniere din România, situată în județul Ilfov, arată că un platan cu înălțimea de 8 metri, circumferința de 26 de centimetri și livrat în balot de pământ se vinde cu prețul de 1200 lei. Același furnizor are și o altă ofertă: 4800 de lei pentru un platan cu înălțimea de 11 metri și coronorament mult mai bogat. Etichete: arbori ornamentali |  Buzau |  pret |  platan
Voteaza articolul: bun: 11  |  slab: 2   9

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU