15h 43' ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 26 februarie 2020

Acces controlat în Spitalul Județean. Atitudinea corectă a persoanelor care vin din zone aflate în carantină din cauza coronavirusului

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 3142 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [15:43] 26 FEB 2020 ›

Potrivit ultimelor informații transmise de Prefectura Buzău,  la nivelul județului Buzău, 29 de persoane sunt monitorizate la domiciliu și o persoană se află în carantină în centrul de la Arbănași. 

Până la această dată, au fost efectuate patru apeluri la numărul unic de urgență 112: 3 de către persoane ce locuiesc în municipiul Buzău, 1 de către persoane care locuiesc în comuna Beceni și 1 de către persoane ce locuiesc în municipiul Rm. Sărat, privind cetățeni reveniți în țară din Italia. Toți se află în monitorizarea medicilor.

La nivel național au fost înregistrate două dosare penale privind infracțiunea de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, în timp ce în județul Buzău nu au fost înregistrate astfel de infracțiuni.

”Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență 112 doar dacă vin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin din zone afectate și prezintă simptome specifice infecției cu coronavirus. Nu este recomandat ca aceste persoane să vină direct la unitățile sanitare sau la cabinetele medicale. Pot apela numărul de urgență 112 și să ceară sprijinul echipajelor medicale, care vor decide dacă e nevoie de transportul către Unitățile de Primiri Urgențe.”, transmit reprezentanții Prefecturii. 

 Pentru astfel de situații, la Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost amplasate 4 module tip container în diferite zone ale unității sanitare, inclusiv în secțiile exterioare, pentru un triaj avansat al pacienților și aparținătorilor. Au fost instituite filtre la intrările în spital prin care se face evaluarea rapidă a pacienților. Spitalul Județean de Urgență a achiziționat 10 termometre non- contact. Prin aceste măsuri este eliminat riscul ca un eventual pacient infectat cu coronavirus să intre în contact cu alte persoane.

Totodată, la nivelul județului Buzău există pe stoc echipamente de protecție, inclusiv cele speciale și soluții dezinfectante.

Acces controlat în toate secțiile Spitalului Județean Buzău, la intrările și ieșirile din unitatea spitalicească. Măsura a fost impusă în contextul suspiciunilor de coronavirus și a numărului tot mai mare de români care vin acasă din Italia, țara europeană cel mai crunt lovită de epidemia de coronavirus. Astfel, accesul în toate secțiile spitalului buzoian, cu o atenție deosebită în cazul Unității de Primiri Urgențe și a cabinetelor din ambulatoriu se face controlat. Asistente medicale echipate corespunzător se află în anumite puncte din spital unde chestionează fiecare persoană care vrea să intre în unitatea medicală pentru a vedea dacă vin din zone afectate de coronavirus.                                                       

Marți, o femeie de 29 de ani din Râmnicu Sărat, venită dintr-o zonă a Italiei lovită de coronavirus, a ajuns la Spitalul Județean Buzău. Tânăra prezenta semne de boală astfel că autoritățile medicale au decis să o transfere la Institutul Matei Balș din Capitală.

Medicii de sănătate publică atrag atenția că aceasta nu este atitudinea corectă a celor care vin din zone afectate de coronavirus. Râmniceanca ar fi trebuit să sune la 112 și să relateze situația în care se află, nu să vină singură la Spitalul Județean, unde a intrat în contact cu mai multe persoane.


De altfel, autoizolarea și buna credință a persoanelor care știu că au fost într-o zonă de focar sunt cele mai eficiente metode de a împiedica răspândirea coronavirus, spun medicii epidemiologi care recunosc că se confruntă cu un val de buzoieni întorși din Italia și că este foarte greu să îi țină pe toți sub observație. Cazul de ieri, când o femeie întoarsă de o săptămână din Italia, cu febră și tuse, a ajuns fără nicio restricție, până la Spitalul Județean arată că regulile impuse la nivel național sunt de multe ori ignorate


În prezent mai sunt izolate la domiciliu alte șapte persoane din Buzău însă, medicii spun că zilnic pătrund în țară mii de români întorși din Italia. Multe dintre aceste persoane sunt și din Buzău, așa că autoritățile fac apel la buna credință a acestora ră rămână izolate la domiciliu, iar la primul semn de boală să anunțe, fără se deplaseze din locuințe.


Valul de buzoieni care se întorc din Italia a determinat chiar și amenajarea unui al doilea spațiu de carantinare, în cazul în care numărul suspecților de coronavirus crește.  Este vorba despre un corp de clădire aflat în incinta Secției exterioare de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău. În plus, două containere izolatoare vor fi amenajate ca spații în vederea consultării celor care prezintă simptome specifice bolii.


”Preventiv am considerat împreună cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean că trebuie să achiziţionez un container cu grup sanitar, căldură, duş, să-l montez la intrarea în secţia UPU, pentru a face un triaj în cazul în care un pacien vine cu simptome, astfel încât să nu mai fie în contact aproape cu  nicio o persoană si consultul să fie izolat. Am solicitat sprijinul ISU pentru încă un container, astfel încât unul să fie la UPU, unul la secţia Infecţioase”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.


 
 


 Etichete: Acces |  Atitudinea |  carantină |  cauza |  controlat |  corectă |  coronavirusului |  Județean |  persoanelor |  Spitalul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU