09 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 09 iulie 2014

Absolvenții de liceu fără diplomă devin șomeri

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1310 vizualizari 1 comentariu mireladumitru@sansanews.ro

Nu şi-au mai încercat norocul la bac, ci au mers cu dosarele direct la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.


 Aşa au făcut 235 de absolvenţi de liceu buzoieni care s-au grăbit să se înscrie în baza de date a Agenției pentru a deveni șomeri. Și este doar începutul, pentru că numărul estimat de șomeri care vin direct din băncile liceului este estimat să fie de 6 ori mai mare.


 Sebastian Tarpan, director interimar al AJOFM Buzău
“Până la sfârşitul lunii ar cam trebui să se prezinte toţi cei 1.300 sau în jur de 1.300 de absolvenţi. Până în momentul de faţă s-au prezentat doar 235 deci o să fie un val masiv de absolvenţi care o să se înscrie în baza noastră de date în perioada următoare. Începând cu data de 1 septembrie poate să se prezinte pentru transformarea dosarului din dosar fără indemnizaţie în dosar cu indemnizaţie urmînd să beneficieze de 6 luni de şomaj cu o indemnizaţie lunară de 250 de lei“


Fără o diplomă de bacalaureat, absolvenții de liceu nu au nici o șansă să-și continue studiile. Doar încadrarea în muncă i-ar mai putea salva, însă oferta de job-uri pe piața buzoiană este extrem de săracă. Iar atunci cînd patronii vor să facă angajări, lipsa de experiență a absolvenților de liceu îi descalifică pe aceștia din start.


“Deocamdată nu avem oferte care să fie destinate exclusive absolvenţilor. Avem oferte generale de locuri de muncă în care se pot încadra şi ei. Angajatorii în cazul în care angajează absolvenţi beneficiază de nişte subvenţii acordate conform Legii 76, în speţă pentru absolvenţii de studii medii o subvenţie lunară de 500 de lei timp de un an cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă timp de un an şi jumătate“, a mai precizat Sebastian Tarpan, directorul interimar al AJOFM Buzău


Un absolvent de liceu care ajunge direct în șomaj primește o indemnizație lunară de 250 de lei timp de o jumătate de an. Un calcul simplu arată că pentru întreținerea liceeniilor de ieri, viitori șomeri, statul va face un efort bugetar de aproape 2 milioane de lei numai în județul Buzău.
Etichete: AJOFM |  bacalaureat |  dosare |  someri |  absolventi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Fănel Capotă
09 iulie 2014
Absolventii de liceu fără diplomă devin șaormerii !


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU