12 [IUN 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 12 iunie 2017

Absolvenţii de liceu, deja, la coadă la şomaj

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2827 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Vacanţa bate la uşă, iar pentru cei mai mulţi elevi este un prilej de relaxare. Chiar şi pentru foştii liceeni, care au început deja să stea la coadă la agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a-şi depune dosarele ce le vor asigura încasarea indemnizaţiei de şomaj. Pentru alţii, absolvenţi sau nu, e însă o perioadă bună pentru a dobîndi experienţă în cîmpul muncii. Sînt destui tineri care îşi caută locuri de muncă, să cîştige un ban cinstit pe perioada verii.  

La Buzău, sute de abosolvenți din judeţ au început să se aşeze la coadă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Vor să profite de lunile de vacanță pentru a lua un ban dar și a se relaxa. Banii pe care îi vor încasa de la stat nu sînt mulți, 250 de lei pe lună, timp de cel mult 6 luni, însă sînt bineveniți măcar pentru o scurtă vacanță. Tinerii au la dispoziție două luni din momentul absolvirii pentru depunerea documentelor. Pînă la expirarea termenului, în baza de date a agenției se estimează că vor fi înregistrați aproape 2000 de tineri. "Ei au ca perioadă de înscriere, începînd cu data de 27 mai, ultima zi-25 iulie, este exact perioada de 60 de zile, care, această perioadă de înscriere le dă şi dreptul la indemnizaţia de şomaj. Cred că, în jur de 1 800-1 900 de absolvenţi. Cam jumătate din ei pleacă spre o altă formă de învăţămînt", a declarat Simona Oancea, inspector principal în cadrul AJOFM Buzău. Iar dacă tinerii care au terminat liceul nu se înghesuie să mun­cească, elevii care vor să aibă bani de buzunar au început deja să-și caute locuri de muncă sezoniere.

Stimulent mic pentru angajatori

Tot 250 de lei oferă statul şi pentru angajarea elevilor pe timpul verii. De această dată banii nu ajung însă la ei, ci la angajatori. "Foarte puţin. 250 de lei, avînd în vedere că dînşii trebuie să plătească salariul minim pe economie care la ora actuală este de 1.450 de lei plus taxele aferente, este un stimul destul de puţin faţă de sarcina pe care o au dînşii, sarcina salarială", spune Sebastian Tarpan, şef serviciu AJOFM Buzău. Pînă în prezent, şapte elevi  şi-au depus actele de angajare pe perioada verii la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bu­zău. Numărul lor ar putea creşte odată ce se va încheia anul şcolar. Cei mai mulţi vor lucra în domeniul serviciilor.Etichete: Absolvenţii |  coadă |  liceu |  şomaj
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU