27 [AUG 14] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 27 august 2014

Abia renovată de primărie, vila Albatros s-ar putea întoarce la urmaşii lui Marghiloman

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 2109 vizualizari 1 comentariu laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Abia renovată de primărie, vila Albatros s-ar putea întoarce la urmaşii lui Marghiloman

Aflată în prezent în proprietatea Primăriei Buzău, vila Albastros din cadrul Complexului Marghiloman a fost revendicată în instanţă, de unica descendentă a lui Alexandru Marghiloman. Irina Vlăduca Marghiloman a revendicat în urmă cu doi ani imobilul, pe motiv că statul a intrat în proprietatea imobilului în baza unui act încheiat sub presiunea legionarilor.

Moştenitoarea marelui om politic a revendicat atât Vila Albatros, cât şi un teren de 20 de hectare, invocând nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între înaintaşii ei şi statul român, prin Ministerul Aerului şi Marinei, în anul 1939, pentru suma de 7 milioane de lei. O decizie privind soarta Vilei Albatros, principala construcţie a ansamblului Marghiloman, va fi luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care urmează să se pronunţe cu privire la dreptul de proprietate asupra edificiului istoric.

Alexandru Marghiloman, cel care a modernizat conacul, pusese la Buzău, bazele primei crescătorii de cai pur sânge, iar numele calului său preferat - Albatros – l-a dat chiar vilei principale din complexul Marghiloman.
Vila Albatros a găzduit importante personalităţi printre care regina Maria şi regele Ferdinand. În 1938, după moartea Mariei Marghiloman, Vila Albatros a fost vândută Ministerului Aerului şi Marinei. După 1945 a fost transformat în depozit, ateliere şi locuinţe pentru muncitori, sediu IAS, intrând într-o avansată stare de degradare.

Din 2008 a trecut de la Ministerul Culturii şi Cultelor în administrarea Primăriei Municipiului Buzău, care a reabilitat-o şi intenţionează să o transforme într-un centru cultural.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nimith
08 septembrie 2014
vorbi despre reliige si daca sunt 99,9% credinciosi, cu conditia ca discutia sa fie purtata intr-un stat laic si democratic.unqtev-as ruga niste clarificari ,daca doriti,plecand de la urm afirmatii,sper corecte:a. UE este o uniune bazata pe un contract care presupune asigurarea bunastarii materiale si atat;,fara alte aspiratii si valori morale;b. TOATE civilizatiile au disparut datorita hedonismului sau fanatismului;c. in spatiul crstino-iudaic s-a permis intotdeauna(mai devreme au mai tarziu) discutia democratica,deschisa;d. in spatiul laic afirmatia de la c. nu este valabilaeu percep o contradictie intre laic si democratic,imi puteti argumenta ca nu e adevarat,plecand de la a..d?


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU