18 [DEC 13] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 18 decembrie 2013

A murit cunoscutul profesor de Matematică CORNELIU SALOMIA

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 5608 vizualizari 7 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro


Scurtă biografie
Profesorul Corneliu Salomia s-a născut în 1941 în comuna Nepreşti, judeţul Constanţa, dar a copilărit la Pogoanele, acolo unde a urmat şi cursurile şcolilor primară şi gimnazială. A absolvit apoi Liceul Teoretic “B.P. Hasdeu” în anul 1959, după care a urmat Facultatea de Matematică-Mecanică “Al. I. Cuza“ din Iaşi, între anii 1959-1964. 

Prin repartiţie generală, Salomia a devenit profesor de Matematică la Pogoanele, după care, prin concurs, a devenit dascăl al Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Buzău, în 1970.

Prin transfer, Corneliu Salomia a devenit profesor de Matematică la Liceul Hasdeu, unde a predat neîntrerupt pînă în 2006, cînd a ieşit la pensie, după care a activat în aceeaşi unitate de învăţămînt încă trei ani.Profesorul de Matematică Corneliu Salomia a murit miercuri dimineaţă după o îndelungă suferinţă, la vîrsta de 72 de ani împliniţi. 

Unul dintre dascălii care au creat legendă la Colegiul Hasdeu a pierdut lupta cu o boală necruţătoare, care l-a măcinat în ultimii ani. Toate acestea deşi Salomia a fost un om care a dus o viaţă exemplară şi a făcut mult sport, fiind un excelent jucător de tenis de cîmp. Totuşi, boala nu l-a iertat, a creat complicaţii şi pînă la urmă l-a răpus. 

A suferit o operaţie chirurgicală

Renumitul profesor Corneliul Salomia a descoperit cu cîţiva ani în urmă că suferă de o boală cumplită. La un moment dat, medicii au decis să efectuze o operaţie chirurgicală, însă, în cîteva luni, boala a recidivat şi a devenit incontrolabilă. 

Salomia a fost unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Matematică din judeţ şi din ţară din ultimii 50 de ani, prin mîna sa trecînd elevi care au confirmat atît la olimpiadele şcolare naţionale şi chiar internaţionale, cît şi în profesiile pe care le-au îmbrăţişat mai tîrziu. 

Totodată, Salomia a fost şi un model de dascăl, un om cu un comportament şi un profil moral ireproşabil, care a contribuit la crearea blazonului atît de apreciat al Colegiului „B.P. Hasdeu”. În plus, profesorul Salomia a fost şi un împătimit al sporturilor, pe care le-a practicat la toate nivelurile. Zeci de ani Salomia a jucat tenis de cîmp, fiind recunoscut drept unul dintre cei mai buni jucători din Buzău. 

Înmormîntarea va avea loc vineri, la Mierea 

După o muncă de-o viaţă, familia Salomia a construit o casă la Mierea, acolo unde se mutase. Înmormîntarea va avea loc vineri, la cimitirul din localitate. Profesorul Salomia a fost căsătorit cu Maria Salomia, profesoară de Fizică, de asemenea, la Colegiul Hasdeu, şi au un fiu, Răzvan Salomia, devenit un cunoscut arhitect în Bucureşti. 

         


Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Doina Barla
19 decembrie 2013
Model in viata, model in cariera, iubit si stimat de toti elevii dumnealui, omul care a stiut sa modeleze caractere atunci cand tineretea isi cauta drumul drept si in fata caruia, la tabla, pur si simplu iti era jena sa te prezinti nepregatit. Dumnezeu sa-l ierte! Dumnezeu sa-ti lumineze calea, domnule diriginte!
nick G
19 decembrie 2013
D-le PROFESOR ati fost si ramaneti un model in viata pentru toti cei care v-au stat in preajma. disparitia D-vs. lasa un gol in sufletul tuturor.SIGUR DUMNEZEU O SA VA AIBA IN PAZA !
Dinu(Besleaga) Roxana
19 decembrie 2013
Un profesor, din toate punctele de vedere! Eram in ultimul an de liceu si ne-a intrebat pe fiecare unde vrem sa dam la facultate. La cei care nu aveam matematica materie la admitere in facultate ne-a spus ca daca scriem o poezie in teza, in loc de rezolvare, este suficient. Desi am dat la drept, am terminat ce 10 la mate. Poezia mea la teza a fost "Oda" in metru antic....l Dumnezeu sa il ierte! Mai rar intalnesti oameni ca el, ingeri pe pamant....Ne-a marcat viata si a facut Oameni din noi! Roxana si Silvia Besleaga
Razvan
20 decembrie 2013
Dumnezeu sa-l ierte, a fost un OM adevarat
Aurel Manicuta
20 decembrie 2013
Un om integru,cu prezenta impunatoare fizic,moral si intelectual.A fost pentru generatia noastra un excelent dascal, cu un caracter deosebit ,un adevarat exemplu pentru desavarsirea noastra ca oameni.DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN LINISTE SI PACE VESNICA.
Vasile ( Mihalascu)Paula
20 decembrie 2013
Am avut minunata sansa ,ca domnul Corneliu Salomia sa-mi fie profesor de matematica in primul sau an la catedra, la Liceul Teoretic Pogoanele, unde fusese repartizat. Era un tanar destept si frumos, exterm de ambitios , exigent cu elevii, ( asa trebuia sa fie). In prima ora la clasa noastra , ne-a spus, ca cine face matematica cu el, sigur va lua bacul. Asa a fost . Si eu am fost profesoara, e adevarat, nu de matematica, asa ca -i apreciez o data in plus maiestria sa in a face din matematica un obiect suportabil pentru unii si o pasiune pentru altii. MARE RESPECT pentru cel ce a fost, un PROFESOR adevarat, cu vocatie pentru invatamant!! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Doina Sturzu-NASTASE
30 decembrie 2013
Am invatat mateatica cu d-l profesor in perioada 1970 1974, imi placeau foarte mult limba romana, fr. ger., dar cu timpul mi-a placut si matematica, ba chiar am terminat sectia reala , si ce bine mi-a prins la Facultatea de Medicina , la admitere. Tin minte , ca ne si avertiza, cu destui ani inainte, ca pe linga teorie ,vor fi si probleme (ceea ce s-a si intimplat, ).Amintirea orelor de dirigentie, la care chiar se discutau probleme de suflet, -dupa niste ani, totusi ! -ma face sa fiu iarasi eleva . Ii multumesc pentru tot ce ne-a invatat, eu l-am considerat ,,parintele nostru spiritual\\\" . Se spune in mai toate religiile, ca atunci cind sufletul se inalta la Cer, ajunge la,, cunoasterea universala\\\" , asa ca Dl Profesor stie ce mult a insemnat pentru clasa noastra , chiar daca anii si viata ne-a dus pe carari diferite , sa ne facem datoria , iar noi stim ca cineva, acolo sus ne vegheaza ! Pacea si Lumina sa fie cu noi cu toti !


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU