23 [APR 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 23 aprilie 2019

A început Operațiunea MOV

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1836 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Ofertă bogată de miei, dar prea scumpi pentru buzunarul cumpărătorilor. A început Săptămîna Mare și s-a dat startul cumpărăturilor pentru Paști iar la mare căutare sînt, în această săptămînă, mieii, ouale ori vinul pe scurt si abreviat a început "Operatiunea MOV" (miel, ouă, vin).

Primii fermieri au ajuns deja în Piața Centrală din municipiul Buzău, dar clienții încă se lasă așteptați. Tarabele sunt pline de carcase de miel, dar cum Paștele este sărbătorit destul de târziu anul acesta, animalele au câteva kilograme în plus față de cum ar fi placul cumpărătorilor și asta înseamnă și bani mai mulți. Cel mai mic miel căntărește 12 kilograme și se vinde cu 300 de lei. Suma este prea mare pentru buzunarul multora dintre clienți, așa că cei mai mulți se mulțumesc să cumpere doar cîte puțin, de poftă.

Doar câteva zile mai sunt până la Paști, așa că la Buzău s-a dat deja startul vânzării mieilor. Forfota cea mai mare este în Piața Centrală, acolo unde au ajuns și primii fermieri. Majoritatea sunt de la Poșta Câlnău și au marfă pe alese. Totuși vânzarea a început cu stângul și asta pentru că animalele au cîteva kilograme în plus față de anul trecut, iar asta înseamnă că sunt și mai scumpe, dupa cum au observat, deja, gospodinele ajunse în pieţe sau în magazine.

 
Asta înseamnă că cel mai mic miel costă 300 de lei ,ceea ce reprezinta  suma prea mare pentru bugetul buzoienilor de rind , așa că fiecare cumpără doar căt să-și facă pofta.

Pe de altă parte, autoritățile sanitar-veterinare din Buzău au avizat și constituirea unui punct de sacrificare temporară a mieilor la Rîmnicu Sărat. De altfel, până în prezent cererea din partea autorităților râmnicene este singura primită de inspectorii sanitar veterinari din județul Buzău. Aici, crescătorii își vor putea sacrifica mieii pe care îi vor înmâna direct clienților,precizeaza seful DSVSA Buzau,Ciprian Botezatu

Cei care sunt prinși că fac comerț cu carne de miel fără documente sau cu animale sacrificate în abatoare neautorizate vor fi sancționați, arată aceeaşi sursă.

 
Anul acesta, vânzarea animalelor vii în târguri este interzisă. Autorităţile au luat această decizie pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine.  Astfel, singurele locuri din care mai poate fi procurată carnea pentru friptura de sărbători sunt carmangeriile din piețe sau supermarket.
 
 


Etichete: început |  Operațiunea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU