BREAKING NEWS Buzau
17h 02' ACTUALITATE Buzau
Luni, 10 februarie 2014

A început nebunia! Drum inundat la Pardoşi!

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
0 voturi 2018 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
UPDATE [17:02] 10 FEB 2014 ›

Am scăpat de ninsori, dar încălzirea vremii aduce risc de inundaţii în judeţul Buzău. Un prim efect al dezgheţului a apărut deja în localitatea Pardoşi, unde un pod a fost inundat de apa pârâului Câlnău. Circulaţia a fost închisă, dar podul asigură legătura cu comunele Murgeşti şi Buda, aşa că traficul nu poate sta închis mult timp.


Situaţia a fost analizată şi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. “La Pardoşi, nivelul apei, nivelul pârâului Câlnău a urcat peste pod, asta este o problemă de ani de zile. Nu-i o situaţie constatată astăzi sau ieri. Acolo vrem să găsim o măsură tehnică la acest moment, să o rezolvăm imediat. Sperăm să fie găsită o soluţie din punct de vedere tehnic, să nu fim constrânşi de partea financiară, de altceva.”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Maria Buleandră.


Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au analizat şi riscul inundaţiilor. Pericolele nu au apărut, dar topirea destul de rapidă a stratului de zăpadă trebuie ţinută atent sub observaţie, la fel şi principalele cursuri de apă. În ceea ce priveşte apele curgătoare şi riscul ca ele să inunde zone locuite, judeţul are două trasee nevralgice: cel străbătut de pârâul Slănic, şi cel din vecinătatea pârâului Călmăţui.


Hidrologii au calculat viteza cu care se topeşte zăpada ca să îşi facă o idee despre modul în care pământul absoarbe apa rezultată.


 “Deja s-a calculat, faţă de stratul de zăpadă. Volumul de apă care va veni din acumulări nu va pune probleme deosebite, aşa credem acum. Zone inundabile, cel mult în zona de câmpie în aval de râul Buzău, dar sunt în general păşuni şi terenuri agricole, nu localităţi, care să determine un pericol pentru locuinţe sau vieţi omeneşti.”, este de părere directorul tehnic Apele Române, Dumitru Iosif.


Având în vedere experienţa anilor anteriori, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are dotarea necesară atât pentru evacuarea apelor mici din locuinţe, beciuri, pivniţe, dar şi ape mari la trecerea de sub poduri, pasaje, subsoluri, cu ajutorul autospecialelor. La ora actuală dotarea este suficientă., a declarat colonelul Dănuţ Nicolae, inspector şef al ISU Buzău.


Autorităţile îi sfătuiesc pe oameni să cureţe şanţurile şi rigolele pe unde trebuie să se scurgă apa şi să nu arunce gunoaie pe terenurile care constituie căi de scurgere. Săptămâna viitoare o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, angajaţi ai Apelor Române, Hidroelectrica şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va face verificări pe cursuri şi baraje.

 Drum inundat la Pardoşi!

Circulaţie închisă pe Drumul Judeţean 220, în zona localităţii Pardoşi. Drumul a fost inundat pe o porţiune de circa 1 kilometru care include un pod a cărui zonă de scurgere s-a colmatat.  O comisie formată din specialişti ai Consiliului Judeţean şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău se află la faţa locului pentru a face o evaluare a situaţiei şi o estimare a pagubelor. Vom reveni cu informaţii în legătură cu măsurile luate.

Etichete: dezgheţ |  inundatii |  pod |  circulatie
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU