20 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 20 septembrie 2019

2019, cel mai prost an pentru apicultori

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 2827 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
2019,cel mai prost an pentru apicultori

Vremea i-a îngenuncheat pe apicultorii din toată țara, iar, pentru unii, 2019 a fost atât de greu, încât au renunțat la familiile de albine. Din cauza vremii capricioase, albinele n-au putut ieși din stupi să culeagă polen, așa că unii apicultori s-au împrumutat, ca să aibă cu ce să-și hrănească familiile de albine. Chiar și așa,  producția de miere de rapiță și salcâm este aproape de zero. Aceste probleme i-au îngenuncheat pur și simplu pe apicultori.
”Cel mai prost an din foarte mulți ani din urmă! Foarte mulți apicultori au renunțat deja la această îndeletnicire, din cauză că nu pot să își asigure viața de azi pe mâine.”, a declarat pentru Focus Tv,  Mihail Prahoveanu, apicultor din Buzău.
La Asociația Apicultorilor profesioniști din Buzău erau înscriși la începutul acestui an 600 de apicultori, însă acum abia dacă mai sunt 500 de membri. Mulți apicultori, cu un număr mai mic de albine, nu au făcut față problemelor și mai ales cheltuielilor.  Pentru ei, cea mai grea perioadă a fost martie- mai, când mulți au fost nevoiți sa se împrumute pentru a avea cu ce să cumpere hrană la albine, fără să se mai gândească la producții de miere . Din păcate nici acum situația nu este mai bună, așa că apicultorii sunt nevoiți să cumpere în continuare siropuri care să le țină albinele în viață. Mihail Prahoveanu precizează că „ prin aceste siropuri doar primăvara se face o stimulare a familiilor de albine pentru dezvoltare, însă, din cauza neasigurării hranei de iarnă, apicultorii îl cumpără. Iar ca să raportăm așa, la o familie de albine 20 de kg de sirop ar trebui asigurat pentru perioada de iarnă.”
În aceste condiții, anul acesta nici nu se poate vorbi despre producții de miere. Singura gură de oxygen pe care o primesc este ajutorul de minimis aprobat zilele acestea de Guvern.
Apicultorul Mihai Prahoveanu a declarat: „ Din păcate am avut un an foarte greu, din primăvară și până în toamnă, iar totul din cauza stării vremii: am avut o vreme capricioasă, o dezvoltare foarte slabă a familiilor de albine din primăvară, s-a continuat așa, deci producție zero la producția de rapiță, la salcâm, la tei de asemenea, iar ceva mai bine la floarea soarelui. Este un colac de salvare, nu este extraordinar de mult, dar contează acest sprijin financiar de 20 de lei pentru o familie de albine. Ordonanța de urgență a fost aprobată și acum așteptăm normele de aplicare.”
După adoptarea normelor de aplicare ale hotărârii, apicultorii trebuie să se înscrie până pe 31 octombrie la Direcțiile Agricole pentru a primi banii de la stat.  

Etichete: apicultori |  pentru |  prost
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU